TERRA U KULTURNOJ DIPLOMATIJI: Centar za likovnu i primenjenu umetnost iz Kikinde sarađuje sa akademijama umetnosti iz zemlje i regiona

Rada Šegrt

30. 08. 2023. u 18:16

CENTAR za likovnu i primenjenu umetnost Terra iz Kikinde nastavlja saradnju sa akademijama umetnosti u našoj zemlji i regionu. Nedavno je potpisan sporazum o saradnji sa Fakultetom za arhitekturu i prostorno planiranje Univerziteta "Politehnika" iz Temišvara.

TERRA У КУЛТУРНОЈ ДИПЛОМАТИЈИ: Центар за ликовну и примењену уметност из Кикинде сарађује са академијама уметности из земље и региона

Foto: R. Šegrt

Prethodne tri godine zaključena su tri ovakva dokumenta sa akademskim ustanovama iz regiona. Prošle godine ozvaničene su veze sa Fakultetom likovnih umjetnosti iz Cetinja i Akademijom primjenjenih umjetnosti iz Rijeke, dok je sa Akademijom umetnosti iz Novog Sada sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji o realizaciji specijalističkih studija potpisan 2019. godine. Do kraja godine planirano je uspostavljanje saradnje sa Polis Univerzitetom iz Tirane, Fakultetom likovnih umetnosti iz Beograda i Akademijom umjetnosti iz Osijeka.

- Međunarodna institucionalna saradnja sa akademskim institucijama iz regiona potvrđuje generalnu ideju centra Terra da se kroz ovakve projekte doprinese bilateralnoj saradnji zemalja na umrežavanju, jačanju interkulturalnog dijaloga i očuvanju kolektivne memorije i kulturnog razumevanja. Međusobno kulturno razumevanje značajno doprinosi razvoju kulturne diplomatije razvijajući metod "meke moći" kao uspešan instrument bilaterane i multilateralne saradnje - navodi Aleksandar Lipovan, direktor Terre.

 

Foto: R. Šegrt

Aleksandar Lipovan, direktor "Terre"

Promocija umetničkog i kulturnog stvaralaštva realizuje se kroz sadržaje u oblasti umetnosti, kulture, arhitekture i urbanog planiranja, sa ciljem da predstave interdisciplinarnu i kulturnu specifičnost, sa fokusom na prostor Banata kao i na širi centralnoevropski kontekst. Za razvoj i širenje ove saradnje obe strane obezbeđuju relevantne izložbene prostore kako bi studenti imali priliku da prezentuju svoja znanja, iskustva i rezultate stručnog usavršavanja.

Foto: R. Šegrt

"Terra"_skulpture ukras Kikinde

- Saradnja će se odvijati u različitim oblicima studentskog programa edukacije, u sklopu osnovnih i master studija fakulteta i praktične nastave u domenu održivog upravljanja kulturnim nasleđem sa fokusom na industrijsko nasleđe Banata. Objekat bivše ciglane iz 19. veka, u kome se od 1982. godine nalazi atelje, potpuno je rekonstruisan, zaštićen i spasen od propadanja promenom namene iz oblasti industrije u oblast kulture, i 2012. godine je proglašen spomenikom kulture Srbije - objašnjava Lipovan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja