DOŽIVETI STOTU: U susret pirotskoj premijeri dugometražnog dokumentarnog filma

V.C.S.

17. 08. 2023. u 20:11

STOTI rođendan čuvenog Keja u Pirotu biće obeležen premijerom jednog filma njegovom rođendanu u čast.

ДОЖИВЕТИ СТОТУ: У сусрет пиротској премијери дугометражног документарног филма

Milan Petrović

Reč je o dokumentarnom ostvarenju Emilije Lilić "Doživeti stotu", koji će biti prikazan na Preobraženje, 19. avgusta, na Letnjoj pozornici, kod Istorijskog arhiva u Pirotu, u 21 sat.

- U junu grad Pirot zamiriše na čaj od lipe. Zato će, u znak simbolike, gledaoce na premijeri dugometražnog dokumentarnog filma povodom 100-godišnjice Keja, na stolicama, na Letnjoj pozornici Istorijskog arhiva, uz razglednicu sa Keja, sačekati kesica čaja od lipe i medenjak - kaže za "Novosti" Emilija Lilić, autorka.

Posle trilogije posvećene Holokaustu, pitanjima zločina, krivice i praštanja, nagrađenog filma "Priča o višnji", mala pirotska ekipa sineasta priča sasvim novu priču.

- Namerno sam film naslovila "Doživeti stotu", zato što na ovaj način potenciram da je glavni junak filma Kej u Pirotu - stogodišnjak, a isto tako sugerišem i da on krije recept za dugovečnost. Naime, Kej je zelena oaza, sportski poligon (5 km ukupno sa obe strane reke Nišave) za one koji trče, brzo hodaju, vežbaju. Istovremeno, to je i pozornica na kojoj se odvija život generacija Piroćanaca, koji o tome iskreno, srdačno, često prostodušno, svedoče u filmu.

MALA EKIPA

PRODUCENT filma je Miloje Nešić, a snimatelj koji je okom kamere uhvatio raskošnu lepotu Keja u svim godišnjim dobima, je Milan Petrović. Predrag Pejić i Milan Panić potpisuju muziku i grafički dizajn. Emilija Lilić, dugogodišnji radio novinar i glavni i odgovorni urednik Radio Pirota, a sada odgovorna za komunikacije u kompaniji "Tigar Tyres", autor je scenarija i režije.

"Doživeti stotu" je i reminiscencija na vizionare koji su zbog ogromnih poplava, koje su donosile razne boleštine, poput malarije, i kosile žitelje Pirota, osmislili zaštitni bedem, nasip i zasadili jedinstven dvostrani drvored lipa, koji opasava i koji je ukrotio nekada divlju reku Nišavu.

Ko su ti ljudi? Šta su sve činili u prošlosti za nas danas? Kako je narodni poslanik i jedno vreme premijer Velimir Velja Vukićević lobirao za Pirot?

- Film otvara pitanje zahvalnosti, pojma koji nije previše popularan danas. I diskretno dotiče simbiozu prirode i ljudi. Suživot. Saglasje. O tome govori ovaj dokumentarac na lirski, lazuran način, sa puno emocija - kaže naša sagovornica.

KO JE BIO VELjA VUKIĆEVIĆ

VELIMIR Vukićević bio je premijer Vlade Jugoslavije, od aprila 1927. do jula 1928. Pre toga bio je i ministar građevine, kao i ministar pošte i telegrafa. U više navrata bio je narodni poslanik za Pirot. Zanimljivo je da je lobirao za izradu nasipa na Keju, iako nije bio Piroćanac poreklom, već je došao po pozivu i bio jedno vreme profesor u pirotskoj Gimnaziji.

 

Inače, ovih dana je za stoti rođendan, Kej kao simbol lepote, ljubavi i večne mladosti, dobio i svoju himnu. Piroćanka Tanja Pavićević napisala je tekst, koji je u jednom danu dobio i svoju kompoziciju. Pesma je naslovljena "Na pirotskom keju".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!