KULTURA POPRAVLJA KLIMU MEĐU SUSEDIMA: Produbljuje se saradnja kulturnih centara Istre i Novog Sada

J. S.

30. 06. 2023. u 14:13

KULTURNI centar Novog Sada ugostio je 30.juna delegaciju istarskih kulturnih pregalaca. Sa direktorom KCNS Bojanom Panaotovićem razgovarali su direktor Srpskog kulturnog centra u Istri Milan Rašula, predsednik Vijeća srpske nacionalne manjine Istarske županije Miloš Bajić, te istaknute likovne i vizuelne umetnice Roberta Nađ Vajsman i Sanja Simeunović Bajec.

КУЛТУРА ПОПРАВЉА КЛИМУ МЕЂУ СУСЕДИМА: Продубљује се сарадња културних центара Истре и Новог Сада

KCNS

U fokusu su bile teme koje se tiču kulturne klime u Novom Sadu i Istri, te buduće saradnje u okviru potpisanog protokola između dva kulturna centra.Panaotović je apostrofirao važnost dijaloga u regionu koji je osnov za mir i stabilnost navodeći da KCNS nije samo centar kulture.

-Mi smo značajan društveno-politički činilac koji se trudi da na Balkanu ostvari značajan geopolitički uticaj. Prva Konferencija o regionalnoj stabilnosti organizovana je u KCNSK a eminentni govornici došli su iz svih zemalja regiona. Događaji takvog karaktera, koji se realizuju na fonu dijaloga i zdravog poimanja kako istorije, tako i savremenih društvenih tokova, predstavljaju prioritet u programskim planovima KCNS. -kazao je Panaotović

Upoznavši goste iz Pule s istorijatom i aktuelnim dešavanjima i planovima, direktor KCNS-a predstavio je stalni program ove ustanove koji čine predavanja uglednih savremenih mislilaca – istoričara, politikologa, kulturologa, geopolitičara, sociologa, književnika.

-Najgledanija predavanja na našem Jutjub kanalu jestu ona čiji je autor katolički teolog iz Rijeke Goran Šarić. Jedno od njegovih poslednjih predavanja ima preko pola miliona pregleda i o tom fenomenu izveštavali su mediji širom regiona. Goran Šarić je neko ko izaziva nebrojene reakcije i komentare na našem Jutjub kanalu i društvenim mrežama. Kada bi Šarić ili neko tog profila jednog dana bio predsednik Republike Hrvatske, to bi bilo blagotvorno za region. Mada i Milanović ima lucidne momente, Šarić ili neko poput njega bi umnogome, naravno nabolje, promenili i kulturnu i političku klimu u regionu. -izneo je Panaotović svoje zanimljivo razmišljanje.

Predstavnici Srpskog kulturnog centra iz Istre složili su se da su dijalog i dobrosusedski odnosi uslovi bez kojih se ne može. Na tragu tih ideja i protokola o saradnji, kulturnim centrima iz Novog Sada i Istre predstoje programski projekti koji će ovu saradnju podići na visok nivo, „kakav i priliči krovnim institucijama kulture koje nastoje da primire trusno tle Balkana“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)