„MUZIKOM PRIBLIŽAVAM ČARI JAPANA“: Poznati pijanista i kompozitor Tempei Nakamura nastupa u Beogradu

Marina Mirković

22. 06. 2023. u 13:00

JAPANSKI virtuoz na klaviru Tempei Nakamura, umetnik koji je debitovao solo resitalom u njujorškom Karnegi holu, ponovo nastupa pred beogradskom publikom.

„МУЗИКОМ ПРИБЛИЖАВАМ ЧАРИ ЈАПАНА“: Познати пијаниста и композитор Темпеи Накамура наступа у Београду

promo JTI

Poznati pijanista i kompozitor, u petak 23. juna od 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, izvešće pažljivo osmišljen izbor kompozicija kao svojevrsnu retrospektivu svoje dosadašnje, skoro deceniju i po duge karijere.

Tempei će na Kolarcu izvoditi svoje originalne kompozicije, ali će deo repertoara posvetiti i izvođenju japanskih tradicionalnih dela. Umetnik koji vešto kombinuje muzičke stilove kao što su džez, klasika i rok, svoj umetnički izraz u šali naziva "istočni romanticizam", o čemu za "Novosti" kaže:

- Teško je objasniti jednom rečju. Klasični romanticizam, impresionizam, džez, progresivni rok, muzika iz igrica, filmska muzika... Proces tokom kojeg sam upijao i istraživao sve te raznolike muzičke žanrove iznedrio je nešto što bi se moglo nazvati i jedinstvenim japanskim stilom.

Ovaj izuzetni pijanista, rodom iz Kobea u Japanu, počeo je da uči klavir sa 5 godina, ali njegov dom je 1995. uništio Veliki zemljotres u Hanšinu zbog čega je napustio školu i zaposlio se. Iako tokom srednje škole nije svirao, zahvaljujući svom neverovatnom talentu primljen je u muzičku školu i nastavio da studira klavir na Univerzitetu umetnosti u Osaki, gde je diplomirao kao najbolji u klasi.

Nakamura je posvećen humanitarnom radu, projekat "Izlazeće sunce" posvetio je naporima za rekonstrukciju nakon Velikog zemljotresa u istočnom Japanu 2011. godine. Trenutno živi u Tokiju i planira turneje po svojoj zemlji i svetu.

Radost

ŽELEO bih da izvedem i nekoliko japanskih obrada, i na taj način pružim publici mogućnost da osete čari japanske kulture - otkriva gost iz Japana, za "Novosti". - A možda će biti i nekih iznenađenja van programa. Radujem se tome. Pre svega moram da istaknem da sam veoma uzbuđen i srećan što imam priliku da još jednom nastupim pred divnom beogradskom publikom. 

Poznat je i po brojnim turnejama u Japanu, ali i po nastupima u neistraženim regionima ove zemlje, kao što je Kumano Kodo, mesto koje je registrovano kao lokalitet svetske baštine, a koje zapravo predstavlja niz drevnih hodočasničkih ruta na najvećem poluostrvu Japana.

Želja mu je da obiđe svet "kao ptica sa klavirom kao krilima", a predano radi na njenom ostvarivanju - gotovo da nema dela sveta, praktično ni države, u kojoj nije nastupio. Od 2019. godine, a nakon pandemije i tokom 2022. godine, u okviru svoje evropske turneje - imao je koncerte u doslovno svakoj državi Evrope.

- Uvek osećam veliku radost kada imam mogućnost da nastupam, bez obzira na to o kojoj lokaciji se radi. Svakako, najveću radost mi donose mesta na kojima je publika energična - kaže neumorni pijanista, koji nikad nije krio oduševljenje energijom beogradske publike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)