POČELE PROBE "LUTKE SA KREVETA BROJ 21": Dramu Đorđa Lebovića režira Egon Savin u beogradskom Narodnom pozorištu

V.V.S.

20. 06. 2023. u 16:13

  U REŽIJI I adaptaciji Egona Savina počele su probe nove predstave Narodnog pozorišta: premijera drame Đorđa Lebovića "Lutka sa kreveta broj 21" planirana je za početak oktobra na Sceni "Raša Plaović".

ПОЧЕЛЕ ПРОБЕ ЛУТКЕ СА КРЕВЕТА БРОЈ 21: Драму Ђорђа Лебовића режира Егон Савин у београдском Народном позоришту

foto Narodno pozorište u Beogradu

Kako se navodi, "Lutka sa kreveta broj 21" je psihološka drama koja govori o životu u koncentracionim logorima i vremenu Drugog svetskog rata, iz ugla žena suočenih sa nasiljem i umiranjem.

-  "Lutka sa kreveta broj 21" Đorđa Lebovića je protest protiv kratkog pamćenja pred uvek latentnom mogućnošću ostvarenja ponovnog ljudskog zla. Mi danas živimo u vremenu revidiranja istorije i povampirenja nacizma na svetskoj pozornici - ističe reditelj Egon Savin. - Ovo delo podseća sve one koji su, namerno ili slučajno, zaboravili najstrašnije zločine koji su se dogodili širom Evrope u dvadesetom veku. Jezovita i mračna ideja fizičkog i moralnog uništenja čoveka, ideja nemačkog nacizma, opredmećena je u konclogorima pre i tokom Drugog svetskog rata. Ova istinita priča podseća nas da svaki čovek može postati žrtva nerazumne mržnje i nasilja. Svoje predano traganje za pravdom i istinom u ovoj drami završavamo sa ubeđenjem da žrtve nisu iskupljene i da pravda nije i ne može biti zadovoljena.

Reditelj je uloge poverio Nikoli Ristanovskom, Zorani Bećić Đorđević i Petru Strugaru. Scenografkinja je Vesna Popović, kostimografkinja Jelena Stokuća,a scenskim govorom baviće se Ljiljana Mrkić Popović.

Inače, ovo će biti prva postavka drame "Lutka sa kreveta broj 21" ( napisane 1968. godine) u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)