„VEČITI TRAG“ BOGATOG OPUSA : Izložba skulptura Andreje Baće Vasiljevića u "Poklon zbirci Rajka Mamuzića"

S.Bajić

18. 06. 2023. u 15:54

U Galeriji likovne umetnosti „Poklon zbirka Rajka Mamuzića“ u Novom Sadu (Vase Stajića 1), otvorena je izložba skulptura Andreje Baće Vasiljevića (78) „Večiti trag“ na kojoj je predočen umetnikov višedecenijski stvaralački opus, od 1976. godine do danas.

„ВЕЧИТИ ТРАГ“ БОГАТОГ ОПУСА : Изложба скулптура Андреје Баће Васиљевића у Поклон збирци Рајка Мамузића

S.B.

 Izloženo je 75 radova od mermera, bronze i aluminijuma, koji uključuju sve značajne cikluse u oblasti figurativne plastike i skulpture slobodne forme, kao i fotografije spomenka u javnom prostoru, umetnika bogate i plodne profesionalne biografije.

- Baća svojim stvaralaštvom održava kontinuitet i kvalitet a njegove skulpture, i pored toga što mnogi ne preporučuju da se umetnička dela dodiruju, baš traže da se miluju- rekao je otvarajući izložbu, Slobodan Šušnjević, umetnik koji je diplomirao upravo u klasi Andreja Baće Vasiljevića.

Po rečima Vladislava Šešlije, direktora „Poklon zbirke Rajka Mamuzića, pored predstavljanja Vasiljevićevog samosvojnog likovnog jezika, izložba pokazuje i važne momente iz njegovog života, koji se trajno povezuju sa umetnicima prve posleratne generacije i na dugogodišnju saradnju i prijateljstvo sa vajarom Jovanom Soldatovićem.

- Skulptura je kompleksan doživljaj, zahteva vreme, odsustvo od kuće, a ja sam u radu upravo imao podstrek od porodice, kao i od starijih kolega. Posebno od Jovana Soldatovića kome sam asistirao u delu građenja skulptura i od njega mnogo naučio- rekao je Vasiljević i potvrdio da se izložba može pogledati do 28. septembra.

Biografija

Andreja Baćo Vasiljević je rođen u Beranama, 25. jula 1945. godine, završio je srednju umetničku, Višu pedagošku, Akademiju likovnih umetnosti i postdiplomske studije. Član je Udruženja umetnika Petrovaradinske tvrđave „Likovni krug", ULUS-a i ULUV-a. Bavio se i pedagoškim radom kao docent na Pedagoškoj akademiji. Učestvovao je u radu mnogih međunarodnih vajarskih simpozijuma i likovnih kolonija. Studijski je boravio u Italiji, Grčkoj, Ukrajini, Jermeniji i Francuskoj. Autor je više javnih spomenika u Novom Sadu, Bečeju, Gajdobri, Kraljevcima kod Rume, Jerevanu (Jermenija), Odesi (Ukrajina), Vranju, Mataruškoj banji i Rastinu kod Sombora.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)