ZAŠTO ČITATI CRNJANSKOG? Književno veče u NB "Stefan Prvovenčani" u Kraljevu

G. ĆIROVIĆ

25. 05. 2023. u 10:35

Povodom 130 godina od rođenja Miloša Crnjanskog, u petak, 26. maja sa početkom u 19 sati, u Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu biće priređeno predavanje dr Branka Vraneša, docenta na Katedri za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, na temu „Zašto čitati Crnjanskog? Poeme Miloša Crnjanskog danas”.

ЗАШТО ЧИТАТИ ЦРЊАНСКОГ? Књижевно вече у НБ Стефан Првовенчани у Краљеву

NB Stefan Prvovenčani

Kako se navodi u najavi ove književne večeri, godišnjica rođenja Miloša Crnjanskog, klasika srpske, ali i svetske literature, prigodan je povod da se podsetimo njegovog dela koje decenijama ne prestaje da pobuđuje istraživačku pažnju proučavalaca književnosti, kao i kontinuirano interesovanje ljubitelja lepe pisane reči.

Osim kao romanopisac i pripovedač čiji romani „Dnevnik o Čarnojeviću”, „Seobe”, „Druga knjiga Seoba” i „Roman o Londonu” zauzimaju važno mesto u korpusu svetske književnosti, Miloš Crnjanski ostavio je dubok trag i kao pesnik. Predavanje će biti posvećeno savremenom poimanju Crnjanskove lirike i poetike sumatraizma koji je u svom pesničkom izrazu negovao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Kako je legendarni Bata Živojinović dobio nadimak Životinja