ZAŠTO ČITATI CRNJANSKOG? Književno veče u NB "Stefan Prvovenčani" u Kraljevu

G. ĆIROVIĆ

25. 05. 2023. u 10:35

Povodom 130 godina od rođenja Miloša Crnjanskog, u petak, 26. maja sa početkom u 19 sati, u Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu biće priređeno predavanje dr Branka Vraneša, docenta na Katedri za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, na temu „Zašto čitati Crnjanskog? Poeme Miloša Crnjanskog danas”.

ЗАШТО ЧИТАТИ ЦРЊАНСКОГ? Књижевно вече у НБ Стефан Првовенчани у Краљеву

NB Stefan Prvovenčani

Kako se navodi u najavi ove književne večeri, godišnjica rođenja Miloša Crnjanskog, klasika srpske, ali i svetske literature, prigodan je povod da se podsetimo njegovog dela koje decenijama ne prestaje da pobuđuje istraživačku pažnju proučavalaca književnosti, kao i kontinuirano interesovanje ljubitelja lepe pisane reči.

Osim kao romanopisac i pripovedač čiji romani „Dnevnik o Čarnojeviću”, „Seobe”, „Druga knjiga Seoba” i „Roman o Londonu” zauzimaju važno mesto u korpusu svetske književnosti, Miloš Crnjanski ostavio je dubok trag i kao pesnik. Predavanje će biti posvećeno savremenom poimanju Crnjanskove lirike i poetike sumatraizma koji je u svom pesničkom izrazu negovao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)