ČETIRI IZLOŽBE VUKA VIDORA U ČETIRI BEOGRADSKE GALERIJE: Od ćelije do apokalipse

M.A.K.

20. 05. 2023. u 08:24

ISTOVREMENO, u četiri beogradska izložbena prostora - Salonu Muzeja grada Beograda, "Iks vitaminu" i na dve adrese Galerije "Arte", u sklopu projekta "Four Play", Vuk Vidor (Veličković) predstaviće od od subote, 20. maja, serije svojih slika i crteža.

ЧЕТИРИ ИЗЛОЖБЕ ВУКА ВИДОРА У ЧЕТИРИ БЕОГРАДСКЕ ГАЛЕРИЈЕ: Од ћелије до апокалипсе

Foto promo

Tako će od 17 časova, moći da se obiđe postavka "Dodekameron" u Salonu MGB (Bulevar Kralja Aleksandra 30), koju čini 12 slika velikih dimenzija. Na svakoj od njih su ljudske figure smeštene u imaginarni prostor između realnosti i sna, svesti i podsvesti, unutrašnjih i spoljašnih svetova. Ovi svojevrsni (auto)portreti istražuju taj sukob svetova kroz figuru koja spaja vidljivo i nevidljivo, mikroskopsko i makroskopsko.

Odmah "iza ćoška", u "Iks Vitaminu" (u Resavskoj 19), publiku čeka "Ćorsokak", multimedijalna instalacija u kojoj prostor galerije, kako je najavljeno, postaje okruženje u kojem se osećanja otuđenosti, odbačenosti ili izopštenosti mogu predstaviti pomoću skulpture, reči i zvuka. Treća stanica je u u Studentskom kulturnom centru (Kralja Milana 48), gde će biti predstavljen prvi deo "Slatke apokalipse". Reč je o četiri velike slike na temu četiri konjanika apokalipse (kuge, gladi, rata i smrti), koje su deo pre više od 20 godina započetog multimedijalnog projekta ( slike, skulpture, dokumenti i film), u okviru koga se umetnik bavio ovom biblijskom temom.

Četrta postavka u "Atomi i ćelije" u galeriji Arte (Kralja Milana 50) predstavlja različite serije slika i crteža koji istražuju pojmove mikroskopske ćelijske i makroskopske galaktičke dimenzije. Prva je ilustrovana radovima na papiru iz serije "Životi svetaca", a crteži su "ćelijski" prikaz stvarnih ili izmišljenih svetaca, neka vrsta njihovih imaginarnih DNK portrete.

Atomske eksplozije

DEO postavke u "Arte galeriji" su mali diptisi pod nazivom "Dan", sa prikazima atomske eksplozije. Te eksplozije su u dijalogu sa drugim elementima, kako bi se stvorio most između atoma i univerzuma, gde je prvi u mogućnosti da utiče na drugog, piše u najavi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

„PINOKIO“ PODIŽE ZAVESU: Teatri iz Srbije i Bugarske na zaječarskom festivalu