FOTOGRAFIJE DRAGANA TEODOROVIĆA ZEKE: Na točkovima rok muzike

Никола Јанковић
Nikola Janković

21. 04. 2023. u 12:19

U užičkom Gradskom kulturnom centru otvorena je izložba i predstavljena foto - monografija „To je bilo neko lepše i srećnije vreme“, Dragana Teodorovića Zeke.

ФОТОГРАФИЈЕ ДРАГАНА ТЕОДОРОВИЋА ЗЕКЕ: На точковима рок музике

GKC Užice

Najviše izloženih dela nastalo je tokom muzičkih turneja sa Emirom Kusturicom i „No smoking orkestra“.

Fotografije i knjiga u kojoj su objavljene, za razliku od većine sličnih ostvarenja, u centar zbivanja dovode - publiku.

- “U knjizi “Sto jada” Zeko je opisan kao neko ko je proveo svoj život praktično na cirkuskim točkovima, odnosno na točkovima rokenrola. On je neko za koga bi mogao da se zapitaš, šta je on radio na tim koncertima, a u stvari radio je sve – rekao je Enmir Kusturica, na otvaranju izložbe.

Izložba je upriličena u susret 2024. godini, u kojoj će grad Užice poneti prestižnu titulu Prestonica kulture Srbije.

- Različite scene i prizori koje naše oko uoči, ostaju zapamćeni i nosimo ih kroz život. Samo oni posebni to će zabeležiti svojim objektivima, preneti ih u realan prostor, gde ćemo, kao i večeras, biti svedoci dela nečije lične istorije koja postaje univerzalna – istakla je Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica - Ipak, ta istorija ne biva obična prošlost, već ona koja će nas, kako je veliki Felini govorio, očuvati slobodnim za budućnost.

Teodorovićeve fotografije nastajale su na svim kontinentima, u metropolama i malim mestima, na rok i na operskoj pozornici, tokom putovanja čiji se broj meri hiljadama, što je samo po sebi zbir nesvakidašnjih iskustava.

- Zahvalan sam posetiocima koji su došli da pogledaju izložbu i našim domaćinima. U ovaj grad sam dolazio bar desetak puta u vreme kada se zvao Titovo Užice i drago mi je što sam ponovo tu sa svima vama – rekao je autor izložbe na kojoj se može videti 24 odabrane fotografije.

GKC Užice

Dragan Teodorović Zeko se fotografijom bavi od 1985. godine, beležeći kamerom najzanimljivije momente i atmosferu na koncertima, kao i energiju glumaca na pozorišnim daskama i na filmu. Rad sa grupom „No smoking orkestra“ započeo 1999. godine. Fotografije su mu objavljivane u svim domaćim, kao i najprestižnijim svetskim časopisima i novinama: Rolling Stone, Playboy, Figaro, Madame, Le Monde, Corriere della Sera...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)