NOVI BEOGRAD NIKAO IZ PESKA: Izložba u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije

M.A.K.

10. 04. 2023. u 18:22

MULTIMEDIJALNA izložba "Novi grad! Ko će još da živi na ovom pesku?!" o početku radova na izgradnji Novog Beograda, koja je pokušaj da se 75 godina kasnije oživi sećanja i slike jednog neponovljivog vremena, biće pred publikom u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije do 21. aprila.

НОВИ БЕОГРАД НИКАО ИЗ ПЕСКА: Изложба у Атријуму Народне библиотеке Србије

Foto promo

Na tematskim panoima predstavljen je dokumentarni maetrijal iz fondova NBS, Istorijskog arhiva Beograda, Filmskih novosti, Doma kulture Studentski grad i Radio Beograda, a u nastajanju postavke korišćeni su tekstovi monografskih publikacija, stručnih radova, periodike, dnevne i nedeljne štampe. Na izložbi su, kao svedoci vremena i predmeti iz privatnih kolekcija. Tu su i bogati filmski i foto-materijal, kao i prvih 36 u celini digitalizovanih brojeva lista "Novi Beograd".

Inače, prvi radovi na pripremi terena za prve ob jkte na Novom Beogradu, otpočeli su 1947, a naredne godine 11. aprila svečanim mitingom je otvorena Omladinska radna akcija Novi Beograd. Od 11. aprila do 5. decembra na izgradnji je radilo 49.800 mladih, raspoređenih u 318 brigada. Sledeće dve godine broj brigadira je bio veći, pa je je u prvoj fazi početka izgradnje Novog Beograda radilo 142.389 brigadira, u 904 brigade, na 99 gradilišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UGROZILI NOVAKU ŽIVOT?! Skandal u Rimu, ovo je Đoković doživeo posle udarca flašom u glavu!