"ĆERANJE" PREDSTAVLJENO U "DOĆERANOM " IZDANJU: U Novom Sadu akademik Matija Bećković priredio nezaboravno pesničko veče

J. SIMIĆ

07. 04. 2023. u 22:12

POKLONICI poezije Matije Bećkovića u velikom broju sabrali su se u petak uveče u Arhivu Vojvodine u Novom Sadu na pesničkoj večeri i promociji knjige pesama „Ćeraćemo se još kad budem mlađi – doćerano izdanje“ u saizdavačkom poduhvatu Književne zajednice Šid i Arhiva Vojvodine a uz podršku Pokrajinske vlade.

ЋЕРАЊЕ ПРЕДСТАВЉЕНО У  ДОЋЕРАНОМ  ИЗДАЊУ: У Новом Саду академик Матија Бећковић приредио незаборавно песничко вече

J.S.

Ova knjiga,po rečima direktora Arhiva Vojvodine dr Nebojše Kuzmanovića, publikovana je povodom nagrade „Filip Višnjić“ koja je akademiku Bećkoviću prošle godine dodeljena za životno delo.

Kuzmanović je najavio da će u dogledno vreme Arhiv objaviti i izabrana Matijina dela. Čelni čovek Književne zajednice Šid, Srđan Malešević, kazao je da  objava svake nove Bećkovićeve pesme ,a kamoli knjige predstavlja crveno slovo u kalendaru srpske književnosti.

Upravnik Biblioteke Matice srpske i pesnik Selimir Radulović  govorio je „o duhovitom princu savremenog srpskog pesništva.“

- Njegova nas slikovita reč u vremenu u kojem se od mraka pravi krov nad glavom,podiže i opominje,obodruje i onespokojuje suočavajući  nas sa sobom i sa svetom – rekao je Radulović.

Predsednik Matice srpske prof dr Dragan Stanić, u svetu pesništva poznat pod imenom Ivan Negrišorac, podsetio je da je knjiga o „Ćeraniji“ objavljena 1996.godine,a jedanaest godina docnije izašla je i knjiga „Kad budem mlađi“.

- Prva poema govori o epskom mentalitetu potrebe za sukobljavanjem i poručuje neka bude što biti mora,a drugi naslov donosi moderan pristup egocentrika koji misli samo o sebi i svom telu u smislu -neka bude što biti ne može - kazao je Stanić.

Vrhunac ove pesničke večeri predstavljao je Bećkovićev izlazak  pred mikrofon i kazivanje  najupečatljivijih delova iz „doćeranog ćeranja“što je propraćeno s oduševljenjem i uz buru odobravajućih aplauza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina