TRI DANA U SLAVU RAHMANJINOVA: Obeležavanje jubileja velikog kompozitora u KCB i Ruskom domu

M.A.K.

29. 03. 2023. u 16:56

U SLAVU života i dela velikog ruskog kompozitora, pijaniste i dirigenta Sergeja Rahmanjinova (1873-1943) Kulturni centar Beograda i Ruski dom, trodnevnim programom, obeležiće 150 godina od njegovog rođenja, odnosno 80 godina od smrti.

ТРИ ДАНА У СЛАВУ РАХМАЊИНОВА: Обележавање јубилеја великог композитора у КЦБ и Руском дому

Foto promo

Zajednički naziv ovih koncerata, koji počinju u četvrtak, 30. marta,  je "U vremenu koje nestaje - Sergej Rahmanjinov", kako bi se ukazalo na turbulentne istorijske okolnosti u kojima je stvarao. Jer, bio je svedok nestajanja jednog društvenog uređenja, čije je vrednosti istrajno nastavio da brani, iako su se pred njim rušila sva pravila epohe, zbog čega je prošao i dramatična lična iskustva. Opus poslednjeg predstavnika ruskog poznog romantizma, ovoga puta biće predstavljen kroz kamernu muziku, solo pesme i izbor iz dela za klavir u izvođenju, kako mladih muzičara, tako i renomiranih pijanista.

Ovim koncerima iz ciklusa "Jubileji kompozitora", prethodiće kratka predavanja, na kojima će o delima i životu umetnika govoriti pijanista Milivoje Veljić i muzikolog Stefan Cvetković. Iza Sergeja Vasiljeviča Rahmanjinova ostalo je svega nekoliko dela kamernog žanra, uglavnom u periodu devedesetih godina 19. veka, od kojih su neka samo delimično sačuvana ili nedovršena. Na večerašnjem koncertu u Galeriji Artget KCB, biće izvedeni jedan klavirski trio, jedan gudački kvartet i klavirski duo, pod imenom "Vudu" (VooDoo).

Klavirska dela dominantna u opusu ovog autora moći će da se čuju u KBC i Ruskom domu, u petak. U Galeriji Artget, od 17 časova, predavanje "Rahmanjinov i klavirski duo - kada dve ruke nisu dovoljne", održaće pijanista Milivoje Veljić. U Svečanoj sali Ruskog doma, od 18 časova, sviraće mladi pijanisti, učenici muzičkih škola "Mokranjac" i "Kosta Manojlović", a od 20.00, u programu "Stopama romantičarskog pijaniste", nastupiće Valentina Nenaševa, Kosta Knežević, Darije Sebić, Iris Kobal Vukobratović.

ROĐENDANSKI 1.APRIL

TREĆI, finalni dana programa, 1. aprila, na rođendan Rahmanjinova, biće u znaku ruske solo pesme. U Galeriji Artget, posle predavanja Stefana Cvetkovića, u 19 časova, od 20 će na repertoaru biti njegova kamerno-vokalna muzika, u programu pod imenom "April! Prolećni praznični dan", a izvodiće je studenti FMU iz klase profesorke Ljudmile Popović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri