MIGEL SERANO O DVOJICI VELIKANA: Jung i Hese, hermetički krug

Marina Mirković

07. 03. 2023. u 15:07

DELO čileanskog pisca i diplomate Migela Serana, dugogodišnjeg ambasadora svoje zemlje u Indiju ali i u Beogradu, koje svedoči o tome da je on uspeo u ostvarivanju bezmalo nemogućeg poduhvata - da probije "sjajnu izolaciju" poslednjih godina života dva velika čoveka Evrope, Hermana Hesea i Karla Gustava Junga, uđe u njihov "hermetički krug" i postane njegov deo - "Jung i Hese, hermetički krug", izdanje je knjižare "Obradović", sa predgovorom dr Dušice Lečić Toševski i pogovorom legendarnog Vladete Jerotića.

МИГЕЛ СЕРАНО О ДВОЈИЦИ ВЕЛИКАНА: Јунг и Хесе, херметички круг

promo

- Sva trojica, Hese, Jung i Serano, bili su pesnici, mistici i ljudi osvetljeni "svetlošću sa Istoka" - zapisala je u predgovoru izdanju, naslovljenom "Migel Serano između Hesea i Junga", dr Dušica Lečić Toševski, prevodilac knjige s engleskog. - Pričom o dva prijateljstva i poslednjim godinama "hermetičkog kruga" u kojem su se Hese i Jung kretali, Migel Serano, treći i najmlađi član kruga, sa stavom povlašćenog svedoka zatvorio je taj krug i preneo nam poslednje poruke dva mudraca za sva vremena, povezana filozofijom, načinom života i umiranja, delom koje su stvorili.

Poruke koje izviru iz knjige "Jung i Hese", tog izuzetnog dokumenta, inspirišu sve tragaoce za istinom, kako one koji "putuju na Istok" kao Heseovci junaci, tako i one koji se suočavaju sa nasleđem svoje hrišćanske prošlosti na Zapadu sa kojeg su potekli, naglašava autorka predgovora, kojoj je pisac, u doba bombardovanja Srbije, poslao knjigu "Elle/Ella" sa posvetom "Doktorki Dušici Lečić Toševski, uz veliku zahvalnost i najbolje želje (mislim na Vas i na Vašu hrabru zemlju). Migel Serano, Santjago Čile, 28. april 1999.". U izdanju kuće "Obradović" mogu se videti i drugi izvodi iz prepiske između ovog pisca i prevodioca, poput novogodišnje čestitke u kojoj Serano poručuje "sa željom da i u 2000-oj godini nastavimo sa avanturom prevođenja i objavljivanja mojih knjiga u meni dragoj Jugoslaviji".

Mnogo je već dobrih knjiga napisano o životu i delu Karla Gustava Junga i Hermana Hesea u toku njihovih života, a naročito posle smrti ovih duhovnih velikana dvadesetog veka (Jung je preminuo 1961, a Hese 1962. godine), reči su kojima svoje izlaganje "umesto pogovora", naslovljeno "Zagledani u skrivenog čoveka", započinje Vladeta Jerotić.

- Oni koji su voleli i cenili Junga i Hesea revnosno su pratili objavljivanje ovakvih knjiga i iz njih saznavali mnoge pojedinosti o njihovom ličnom životu, često iz pera vrhunskih svetskih stručnjaka iz oblasti književnosti, psihijatrije, psihologije i antropologije. I onda kada je izgledalo da polako jenjava interesovanje za ovu dvojcu neobičnih stvaralaca, ili da su oni zanimljivi još samo stručnjacima ("jungovcima" i "heseovcima"), 1966. godine se pojavila čudesna knjiga Migela Serana "Jung i Hese: Hermetički krug", koja je ovoga puta usmerila interesovanje u jednom drugom pravcu - veli Jerotić, koji dalje navodi:

- Pročitavajući u nekoliko mahova knjigu "K. G. Jung i Hese", zamerili smo Migelu seranu na lakoj nametljivosti i narcisoidnosti. Umesto njegovih razmišljanja, asocijacija, snova, poželeli smo da je više prostora u knjizi ostavio većima od sebe, kojima je delo posvetio. A onda smo razumeli serana i oprostili mu ovo njegovo "guranje" između Hesea i Junga - pa, i Migel Serano je nesumnjivo umetnik, stvaralac, a svakako pripada i hermetičkom krugu, jer kako bi inače bilo moguće da dvojica posvećenika, Herman Hese i Karl Gustav Jung, pristanu da sa njim onako prisno razgovaraju i da ga primaju u svojim kućama, tako reći do samog praga smrti!

Ako je Herman Hese predstavljao most između Abraksasa i Taoa, a svojim "slugama" iz najboljih, ezoternih romana "Hodočašće" i "Igra staklenih perli" posvedočio svoje hrišćanske korene, ako je Karl Gustav Jung most između gnosis i pistis (koja je i sofija), onda je Migel Serano, kao u magičnom trouglu, bio hipotenuza koja spaja katete, smatra Jerotić, koji je ovaj obimni pogovor zaključio rečima:

- Ne želeći da igra ulogu savremenog proroka, niti da stvara školu učenika, K. G. Jung je u više navrata upozorio da je njegov odgovor na "večna pitanja" ličan, da on nema univerzalnu vrednost, već u najboljem slučaju može biti dovoljan jednom ograničenom broju njegovih savremenika. A onda je dodao, "kao u zanosu":

"Niko ovo ne razume, možda samo pesnik..." Migel Serano ga je razumeo, jer je i sam pesnik. I mi ćemo ga razumeti u onoj meri u kojoj smo otkrili i razvili pesnika u sebi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)