ŽIVIMO VREME USITNJENIH ČUDA: Predstavljanje romana Milana Kneževića "Obala nesanice"

Marina Mirković

02. 03. 2023. u 12:37

O ROMANU Milana Kneževića "Obala nesanice" u sredu su na Kolarčevom narodnom univerzitetu govorili urednik ovog izdanja kuće "Štampar Makarije", pesnik i izdavač Radomir Uljarević, književni kritičar Želidrag Nikčević i sam autor - pisac i političar, predsednik Odbora za bezbednost i odbranu Skupštine Crne Gore, predsednik Demokratske Narodne Partije i član predsedništva Demokratskog fronta, a uz sve to "deklarisani politički zatvorenik".

ЖИВИМО ВРЕМЕ УСИТЊЕНИХ ЧУДА: Представљање романа Милана Кнежевића Обала несанице

Novosti/Igor Marinković

Upravo su ti česti boravci u Spužu, ili u stanu sa nanogvicom, naveli Kneževića da počne da ispisuje gorkohumornu, posve fantastičnu a opet potpuno realističnu priču o imaginarnoj Obali nesanice i diktatoru Miltonu, čiji likovi, sa slučajnom namerom, toliko liče na aktere crnogorske političke scene da je Uljarević roman opisao kao "karikaturu montenegrinske nezavisne države".

- Ova je knjiga izazvala više dejstva no ma koji državni udar, a imali smo ih onoliko - primetio je Uljarević o romanu koji razobličava veliku laž protagonista stvarne politike u jednoj besudnoj zemlji, ispisanom sa ciničnim, bespoštednim, gogoljevskim humorom koji poprima univerzalne razmere. Pisac je, po mišljenju urednika "opsednut fantomom totalitarizma" ali njegova priča više liči na "Životinjsku farmu" no na "1984", zbog moralnog svinjca koji opisuje.

Nikčević je govorio o hrabrosti Kneževića da istinu, stvarnost svih nas, vidi i opiše, ali i o osobenom stilu - produženom parodičnom iskazu sa uzastopnim poentama, te dubokim značenjima koja nisu anegdotska ni zabavna, već su gotovo mitska, i o umeću pisca da stvori "mala mentalitetska remek-dela".

- Ni uz najbolju volju ne možete razaznati briljantnu parodiju u odnosu na tragikomičnu stvarnost - naveo je Nikčević. - Ovaj vam roman ne dopušta da zatvorite oči ni pred laži ni pred istinom i tera vas na nesanicu, što je osnovni zadatak svakog pisca. Milan Knežević govori slobodno i piše slobodno o posvemašnom moralnom sunovratu do kog nas je dovela strahovlada Miltona iz ove knjige.

Sam je pisac u maniru ne samo vrsnog satiričara već i bezmalo stendap komičara, govoreći o svojim robijaškim danima i čitajući svoje u Spužu nastale stihove iz knjige "Robijaški refreni", naveo publiku u prepunoj sali na gromoglasan smeh svojim ubojitim "uzastopnim poentama".

- Roman o državi koja neodoljivo podseća na Crnu Goru, i Miltonu koji u Obali nesanice počinje da stvara svoju privatnu državu, dok se građanima čini da je taj Milton stariji od svih, da postoji i vlada duže no što postoji sama država, napisao sam jer sam bio prinuđen, dok sam četiri meseca bio zatvoren noseći nanogvicu. "Živimo vreme usitnjenih čuda" zapisao je veliki pesnik Ivan V. Lalić, i zaista ga živimo - naveo je Knežević, predstavljajući roman koji neka od tih usitnjenih čuda, ili njihov niz, opisuje.

CITIRAO BEĆKOVIĆA

- NA pitanje "Šta ćete vi Crnogorci u Beogradu ako se Crna Gora ocepi?", Matija Bećković je jednom odgovorio "A ko vama kaže da će Beograd u tom slučaju pripasti Srbiji?" - citirao je na samom početku svog obraćanja Knežević akademika i pesnika, koji je sinoć sedeo u prvom redu i smejao se do suza.

Uz njega su se u prepunoj sali KNU našli i Žarko Trebješanin, Milorad Vučelić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)