"SVADBA" ANE SOKOLOVIĆ: Opera kanadske kompozitorke otvara novi ciklus koncerata na Kolarcu

M. N. M.

28. 02. 2023. u 13:26

OPERA "Svadba" Ane Sokolović, kanadske kompozitorke srpskog porekla, otvara novi ciklus koncerata na Kolarcu Artist Lounge. Nakon svetskog uspeha, "Svadba", kamerna opera za šest ženskih glasova a kapela, biće izvedena 4. marta u 20 časova u Foajeu Kolarca.

СВАДБА АНЕ СОКОЛОВИЋ: Опера канадске композиторке отвара нови циклус концерата на Коларцу

Promo

Izvođenju opere prethodi predavanje dr Vesne Marjanović, muzejske savetnice Etnografskog muzeja u Beogradu "Od proševine do devojačke večeri" iz ciklusa o svadbenih običajima sa akcentom na predsvadbenim ritualima. Predavanje počinje u 18.30 u Maloj sali.

Opera "Svadba" je premijerno izvedena 2011. u Torontu, a kasnije su je, između ostalih, predstavili Opera Filadelfija, Opera San Francisko i Festival d'Eks-an-Provans. Dobila je nagradu Dore Mavor Mur za "Izvanrednu novu operu". Francuski časopis "Mond" je operu opisao kao "Obred proleća, minijaturu koja izmišlja univerzalnu fonetiku ljudskog srca". Radnja opere je smeštena u veče uoči venčanja devojke Milice koja sa prijateljicama proslavlja udaju.

Kanadska kompozitorka srpskog porekla Ana Sokolović značajna je ličnost savremene muzike. Svojom maštovitom, ritmički orijentisanom muzikom, sa repertoarom koji se kreće od kritički priznatih opera i orkestarskih dela do moćnih solo i kamernih kompozicija, afirmisala se na međunarodnom nivou. Studirala je kod Dušana Radića u Novom Sadu i Zorana Erića u Beogradu, a magistrirala na Univerzitetu u Montrealu kod Hozea Evanđeliste. Njen entuzijazam za različite umetničke forme evidentan je u njenom širokom spektru koncertnih i scenskih radova. Šareni zvučni svet Ane Sokolović često je inspirisan balkanskim folklorom i njegovim prazničnim, asimetričnim ritmovima. Četiri njene opere izvođene su širom sveta, od Montreala do San Franciska i od Luksemburga do Ljubljane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati