BUJOŠEVIĆ PREKINUO ĆUTANJE Uputio pismo ministarki Gojković "Javni servis ubuduće - ne bi trebalo da snima predstave"

Vukica STRUGAR

13. 02. 2023. u 16:48

GENERALNI direktor RTS Dragan Bujošević konačno je prekinuo ćutanje posle serije tekstova u "Večernjim novostima": na dve gusto kucane stranice poslao je pismo potpredsednici Vlade i ministarki kulture Maji Gojković ( čiju sadržinu je prosledio medijima) u kome objašnjava zašto Javni servis ubuduće - ne bi trebalo da snima i arhivira predstave.

БУЈОШЕВИЋ ПРЕКИНУО ЋУТАЊЕ Упутио писмо министарки Гојковић Јавни сервис убудуће - не би требало да снима представе

Dragan Bujošević, Foto V. Danilov

U njemu se, između ostalog, navodi da je "Srbija u ozbiljnom problemu ako se čuvanje pozorišne baštine osloni samo na RTS" i ističe da bi to "pre svega trebalo da bude zadatak i dužnost Pozorišnog muzeja". U daljem tekstu, Bujošević navodi koliko predstava su snimali (ili nisu) koje godine, kao i da pozorišta odlučuju o tome šta će dozvoliti da se snima i "da ne postoji saglasnost da to budu najbolje i najznačajnije predstave iz prethodne sezone".

Navodi i da je "problematičan" kvalitet snimaka, jer "dobar snimak podrazumeva da TV reditelj detaljno raskadrira pozorišnu predstavu" , da su "potrebni rasveta, kamere i izuzetno umeće TV reditelja i da se, pored svega nabrojanog, još dogodi magija pa da snimak uspe". Čelni čovek Javnog servisa ipak, kako kaže, veruje da se može naći privremeno rešenje, pa bi tako RTS osnovao komisiju od pozorišnih delatnika koji će iz repertoara 2022.godine izabrati pet najboljih predstava. Takođe, obrazlaže kako će RTS "angažovati (ustupiti) svoje ljude, tehniku, produkciju i postprodukciju, a da pozorišta "treba ekipi RTS da obezbede rešavanje svih prava autora, izvođača,lica koja učestvuju u proizvodnji predstava,kao i energije, prostora za tonske probe, kadriranje i snimanje".

Finansijski plan

A u gejziru sugestija, našla se i rečenica Dragana Bujoševića da "u Planu za proizvodnju programa za 2023.godinu koji je usvojio Upravni odbor RTS nije predvideo snimanje pozorišnih predstava." Ovu tvrdnju oštro demantuje Branislav Klanšček, predsednik UO RTS:

- UO je usvojio finansijski plan kojim su predviđeni budžeti za sve redakcije, pa i za ovu namenu ("TV teatar -snimci pozorišnih predstava, 30.000 evra). Inače, sa ovim su upoznati svi članovi UO, jer im je dostavljen imejl ili štampani materijal na našoj sednici. Upravni odbor se ne meša u uređivačku politiku, a Programski savet je rekao da treba nastaviti sa tradicijom snimanja predstava dugom pola veka.

 

Bujošević ide korak dalje i sugeriše da bi trebalo pod "patronatom Pozorišnog muzeja da se osnuje komisija koja će birati najznačajnije predstave, koje bi onda Muzej sa svojom opremom snimao po celoj Srbiji". Razrađuje ideju i predlaže kako bi "Muzej mogao da sarađuje sa fakultetima koji stvaraju reditelje, tonce,snimatelje,montažere" , ističući "da je to prvi,najneophodniji korak". I na kraju, u pismu ministarki Miaji Gojković zaključuje:

"Drugi, mnogo bolji korak je da Ministarstvo kulture pomogne pozorištima da nabave opremu i snimaju svoje predstave i istovremeno ih strimuju kako bismo,na primer, Vi i ja, mogli u sali nekog bioskopa ili pozorišta u Beogradu da gledamo predstavu koja se u tom trenutku igra u Kruševcu, Subotici, Vranju,a ljudi iz cele Srbije mogli bi da vide ceo repertoar beogradskih pozorišta."

A na sve ovo Vesna Burojević, direktorka Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, kaže:

- Muzej Pozorišne umetnosti Srbije je muzejska ustanova i bavi se svojom delatnošću: prikuplja, čuva, obrađuje,sistematizuje, istražuje, prezentuje i dokumentuje teatrološka, odnosno teatrografska kulturna dobra iz oblasti pozorišne umetnosti od značaja za Republiku Srbiju . Ne posedujemo opremu za snimanje kao ni kadar koji bi to profesionalno radio jer to,zaista,nije naša delatnost. Snimci pozorišnih predstava dragocen su deo naših zbirki,muzejski su obrađeni, dostupni istraživačima,teatrolozima i za potrebe prezentacije u muzeju... Većina snimnaka koje čuvamo je amaterska građa,ali ih čuvamo kao dokumentarni materijal. Muzej bi rado prihvatio sve snimljene predstave. RTS ima najkvalitetnije snimke,a istorija nas uči da je dobro da se građa čuva na više mesta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)