ZMAJEVA NAGRADA RAIČEVIĆU: Matica srpska dodelila prestižno pesničko priznanje

J. SIMIĆ

03. 02. 2023. u 21:43

PLEJADI naših najvećih pesnika koji su svoje delo overili najprestižnijom i ujedno našom najstarijom poetskom nagradom koju je Matica srpska u Novom Sadu ustanovila 1953. godine, pridružio se Miodrag Raičević sa svojom knjigom "O stvarima koje je Homer propustio" u ediciji IK "Gramatik."

ЗМАЈЕВА  НАГРАДА  РАИЧЕВИЋУ: Матица српска доделила престижно песничко признање

Nikčević, Stanić, Delić i Radulović, Foto bDelić i Radulović, Foto B. Lučić. Lučić

Laureatu će nagrada biti uručena 16. februara na svečanosti povodom 197. Matičinog rođendana.

- Sama činjenica da nagrada dolazi iz Matice i nosi ime Jovana Jovanovića Zmaja koji je mnogo učinio za Srpstvo mada je imao tragičan i tužan lični život, meni čini čast što je ovo priznanje dodeljeno baš meni - rekao je Raičević, za "Novosti", u kratkom telefonskom razgovoru.

Pred žirijem u sastavu prof. dr Jovan Delić (predsednik), Ivan Negrišorac, Želidrag Nikčević, Selimir Radulović i Đorđo Sladoje, imao je obiman posao jer od obilja pristiglih knjiga pesama izbor je sažeo najpre na pedeset, zatim na devet, pa na tri naslova: "O stvarima koje je Homer propustio", "Kad bih bila zlatna greda" Emsure Hamzić (Fondacija "Grupa sever") i "Boli me, boli me jako" Anđelka Anušića (IK "Revnitelj").

- Knjiga Miodraga Raičevića predstavlja s jedne strane redak i dragocen spoj najgušće melanholije, osećanja smrti i prolaznosti, uspomena na drage ljude koji više nisu tu, a sa druge strane tu je neverovatan humor koji prati svaku pesmu. To je jedna ironija koja titra iz teksta u tekst i nenametljiva želja za estetizacijom. Dragocenost ove knjige su i citati Česlava Miloša u težnji da poezija i proza budu što bliskije - obrazložio je Delić.

Predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić, u pesništvu poznat pod imenom Ivan Negrišorac podsetio je da je Zmajeva nagrada najstarija književna na celom srpskom kulturnom prostoru (ustanovljena je godinu dana pre nagrade NIN-a).

Miodrag Raičević, Foto arhiva Novosti

Pomenutu melanholiju istakao je i pisac Želidrag Nikčević i dodao da je Raičević pisac koji ume da se naruga i ismeje i sebe i druge, a da ipak nikog ne povredi.

- Reč je o autoru sa mnogo jačom snagom nego što se to na prvi pogled vidi - kazao je Nikčević.

I za pesnika i upravnika Biblioteke Matice srpske Selimira Radulovića, Raičevićeva knjiga je pravi izbor jer u njoj se može videti kako je jedan duhoviti pesnik rastao i stasavao.

Žiri je odluku o laureatu Zmajeve nagrade doneo sa četiri glasa jer, kako je objasnio prof. Delić, peti član žirija pesnik Đorđo Sladoje nije glasao zbog sukoba interesa.

PESNIŠTVO NAJZDRAVIJI DEO KULTURE

PO jednodušnoj oceni žirija, srpsko pesništvo iznenadilo je svojom produkcijom i velikim kvalitetom, pa se može reći da je to danas i najzdraviji deo naše kulture. Na konkurs su pristigle knjige autora različitih generacija među kojima se, po rečima Stanića, izdvojilo i nekoliko autorki među kojima su Tanja Kragujević, Sunčica Denić, Gordana Đilas...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)