TRI PREDIĆEVA SVECA: Ikone iz crkve u starom Kostolcu u Matici srpskoj u Novom Sadu

D. Novković

03. 01. 2023. u 06:45

IKONE Uroša Predića koje krase zidove Crkve Svetog Đorđa u Starom Kostolcu, do 31. januara mogu videti i Novosađani, jer su izložene u galeriji Matice srpske.

ТРИ ПРЕДИЋЕВА СВЕЦА: Иконе из цркве у старом Костолцу у Матици српској у Новом Саду

Foto Uprava GO Kostolac

Reč je o slikama velikog formata na kojima je slavni umetnik prikazao svece Đorđa, Ignjatija Bogonosca i Prokopija i poklonio ih svom prijatelju, beogradskom rečnom kapetanu Dragutinu Todiću, ktitoru starokostolačke crkve.

Ovo je drugi put da su tri ikone stigle u Maticu srpsku. Prvi put to je bilo pre četiri godine, kada je u ovoj kulturnoj instituciji rađena njihova restauracija i konzervacija. Taj projekat pokrenut je zahvaljujući Snežani Milošević, slikarki iz Kostolca, koja nije dozvolila da ovakvo kulturno blago i dalje propada. Svoj doprinos projektu prvenstveno je dala Matica srpska besplatnim stručnim radom, a zatim i Ogranak TE-KO Kostolac, jer je za troškove bila neophodna pomoć donatora.

Foto EPS

Posle restauracije, tri ikone Uroša Predića, nastale u periodu od 1920. do 1923. godine, ponovo su vraćene u starokostolačku crkvu, izgrađenu pre 97 godina. Ovaj hram, visok 23 metra, sazidan je u srpsko-vizantijskom stilu i podseća na crkvu Lazaricu u Kruševcu. Po završetku gradnje, osim Predićevih ikona, stigle su i druge donacije. Industrijalac Đorđe Vajfert, koji je u ovom kraju otvorio prvi ugljenokop, poklonio je liveno zvono, dok je Todićev kum, kralj Aleksandar Prvi Karađorđević, darivao Sveto jevanđelje i zlatni krst.

KTITOR

Kapetan Todić podigao je crkvu u Starom Kostolcu jer je u tom kraju često boravio, baveći se rečnim transportom uglja. Todić se brinuo i o bolesnoj rudarskoj deci, plaćajući za njih oporavak u lečilištima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)