ŽIVOT ISPRIČAN SLIKOM: Muzej grada Beograda ugostiće izložbu posvećenu foto-reportaži Zorana Jovanovića Mačka

M. Kralj

23. 01. 2023. u 10:45

KADA u Konaku kneginje Ljubice, sledećeg utorka, 31. januara, bude otvorena izložba "Trag u vremenu - Moć prošlog trenutka", Zorana Jovanovića Mačka, fotografa "Večernjih novosti", ona će objediniti tri važne stvari za ovog autora: 70 godina postojanja lista u kome radi, četiri decenije sopstvenog profesionalnog iskustva i odavanje počasti pretku svih srpskih foto-reportera - Vojinu M. Đorđeviću (1898-1985).

ЖИВОТ ИСПРИЧАН СЛИКОМ: Музеј града Београда угостиће изложбу посвећену фото-репортажи Зорана Јовановића Мачка

Foto: Zoran Jovanovic

Na ovoj postavci, čiji domaćin je Muzej grada Beograda, tako će se uz prizore iz Jovanovićevih foto-reportaža i foto-eseja, naći i "tragovi u vremenu", ostali iza Đorđevića, autora prvog priručnika za foto-reportere kod nas, objavljenog 1936. godine. Pet Đorđevićevih fotografija svedoči o bombardovanju Beograda 1941, a na pet Jovanovićevih zabeleženo je bombardovanje prestonice iz 1999.

Foto: Zoran Jovanovic

- Postavka je svojevrstan omaž Vojinu M. Đorđeviću (1898-1985), novinaru, foto-reporteru i dramskom piscu koji se školovao u Jugoslaviji i Francuskoj - objašnjava foto-reporter "Novosti". - Tvorac je priručnika pod imenom "Fotoreportaža", koji je imao za cilj da obrazuje tadašnje fotografe u novinama. Predstavljao im je novi vid izražavanja kroz pričanje priče, putem fotografije. Način na koji je Vojin gradio te priče za novine i njegovo razmišljanje, bilo je u rangu onoga što je tada objavljivano u svetskoj štampi, a ne razlikuje se nimalo od današneg razmišljanja savremenih foto-reportera.

DRAMATURG, REDITELj, SNIMATELj...

MEĐU beogradskim foto-reporterima Vojin Đorđević je bio prvi koji je snimao "refleksnom kamerom sa pločama 9 puta 9", a njegova biografija obiluje jedinstvenim podacima. Bio je sekretar Drame SNP u Novom Sadu, njegova adaptacija "Mačka u čizmama" igrana je u pozorištiu "Boško Buha", organizovao je gostovanja zvezda svetskog filma između dva rata, bio je scenarista stripova. Kao reditelj i snimatelj, uradio je više kratkih dokumentarnih filmova i jedan dugometražni. Osnovao je sportsku rubriku "Politike", radio u predratnim "Novostima", uređivao "Nedeljne ilustracije", koje su izlazile i tokom rata, zbog čega mu je posle 1945. zabranjen rad u novinarstvu.

Prema rečima Gorana Malića, autora teksta u katalogu, ova izložba pokazuje žanr, odnosno lajf fotografije. Te reportažne fotografije, za razliku od onih nastalih u tradicionalnom stilu, često su likovno neformalne, pokazuje osobe onakve kakve jesu, bez poze ili inscenacije, i zato im se veruje:

- "Večernje novosti" su od samog osnivanja gajile zu, živahnu i izrazito dokumentarnu fotografiju, onu vrstu koja se u to vreme (ranih pedesetih godina 20. veka), još nije ustalila na redovnim izložbama pod okriljem foto-klubova, kao rasadnika umetnosti fotografije - ističe Malić i dodaje da su "Novosti" i kasnije posebno podsticale fotografije iz svakodnevnog života, objavljujući ih na čuvenoj "duplerici".

Foto: Zoran Jovanovic


Profesionalno izrastao iz te tradicije našeg lista, Jovanović i na ovoj izložbi, kako kaže, predstavlja život naš nasušni: prizore svakodnevice. Ovekovečio ih je od 1990. do prošle godine, i objavio u "Novostima".

HUMANITARNA

IZLOŽBA bi prema zamisli autora trebalo da ima i edukativni karakter, jer će u direktnim kontaktima sa publikom osvetljavati problematiku foto-reportaže. Ali i humanitarni: dela će biti ponuđena na prodaju, a deo prihoda biće namenjen onima kojima je potrebna pomoć. U ovom delu biće angažovana i Humanitarna organizacija "Solidarnost za Kosovo", koju vodi Arno Gujon.

- Pored želje da na ovoj izložbi prikažem svoje radove, nastojim i da podstaknem očuvanje novinarskog esnafa i objektivnosti, sa etičke, ali i profesionalne strane foto-žurnalizma - zaključuje Zoran Jovanović zvani Mačak, koji je, kako primećuje Goran Malić, taj nadimak stekao zbog spremnosti da se "uvek dočeka na noge, da ga ništa ne iznenađuje, da je i dalje gipkog uma i fleksibilnog oka".

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)