"POZORIŠNA BAJKA" - STOTI PUT: Predstava Marka Misirače imaće jubilarno izvođenje u Zvezdara teatru

V. V. S.

18. 01. 2023. u 08:50

JUBILARNO izvođenje i osam sezona na sceni Zvezdara teatra vraća me na početke ideje o predstavi, kada su jedan mladi i neafirmisani reditelj, malo stariji i (takođe neafirmisani) pisac i jedan, i te kako afirmisani glumac, doneli ovaj projekat pred vrata uprave pozorišta.

ПОЗОРИШНА БАЈКА - СТОТИ ПУТ: Представа Марка Мисираче имаће јубиларно извођење у Звездара театру

Foto Promo

Ovim rečima reditelj Marko Misirača počinje priču o predstavi "Bajka o pozorištu", po tekstu Vladimira Đurđevića, koja je premijerno izvedena krajem decembra 2014. godine, a stoto izvođenje će biti u nedelju, 22. januara, s Tihomirom Stanićem u glavnoj ulozi.

- Osnovna ideja potekla je od francuskog komada "Kavez za budale" nastalog sedamdesetih godina 20. veka, ali je vremenom, i uz veoma korisne sugestije Dušana Kovačevića, priča odmakla od te inspiracije i postala originalna domaća drama u kojoj su se vrlo jasno mogli prepoznati neki fenomeni i stereotipi našeg podneblja i doba - priseća se Misirača.

- Predstava se pred publikom pojavila u godini velikog jubileja, tri decenije postojanja Zvezdara teatra, u skladu sa tradicijom pozorišta da izvodi savremene domaće tekstove koji, ispod komedijski impostiranog ključa, nude angažovanost i zapitanost nad onim što nam se događa.

Raditelj otkriva da je praizvedba "Bajke o pozorištu" pretrpela brojne izmene i intervencije u odnosu na početnu ideju:

- Međutim, uspeh na premijeri i trenutni "klik" između publike i glumačkog ansambla, svima nam je razvejao nedoumice i nesigurnosti oko toga da li smo na pravom putu - ističe Misirača.

- A budući da ovaj "politički vodvilj" nudi brojne asocijacije, predstava je tokom godina bila otvorena za razne improvizacije koje su se same nudile u odnosu na politički trenutak. Takve vrste predstava mogu dodatno da pretenduju na dugovečnost jer, uz minimalne intervencije, mogu uvek biti aktuelne.

AUTORSKA EKIPA

GLUMAČKU ekipu ove predstave, pored Tihomira Stanića, danas čine i Branislav Zeremski, Miodrag Miki Krstović (nagrađen za ulogu političara Hadži Protića na "Nušićevim danima" u Smederevu), Vesna Stanković, Stefan Radonjić, Iskra Brajović i Snežana Savić. U ranijim izvođenjima deo glumačkog ansambla bili su i Miloš Samolov, Petar Strugar, Nevena Vukes i Mina Sovtić. Scenografiju je uradio Milenko Jeremić, kostime Jelena Simović, autorsku muziku Branislav Pipović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)