"SRBIJA JE FASCINANTNA ZEMLJA": Južnokorejska violinistkinja Bomsori Kim gošća 54. Bemusa

Ana Popadić

05. 11. 2022. u 13:36

PUBLIKA u Kolarčevoj zadužbini u subotu, u 20 časova, četvrtog dana 54. Bemusa, prvi put sluša južnokorejsku violinistkinju Bomsori Kim, za koju svetski mediji navode da je „vešta da svaki trenutak učini svojim“. Svoje veštine Bomsori i Simfonijski orkestar RTS-a, pod vođstvom dirigenta Manuela Lopez-Gomeza, publici prikazuju kroz dela Čajkovskog, Bruha i Dvoržaka.

СРБИЈА ЈЕ ФАСЦИНАНТНА ЗЕМЉА: Јужнокорејска виолинисткиња Бомсори Ким гошћа 54. Бемуса

Foto: Shim Kyutai, DG

Mlada umetnica iza sebe ima brojne pobede na međunarodnim takmičenjima, sa Njujorškom filharmonijom debitovala je 2019, a kao solista nastupala je u brojnim koncertnim prostorima, među kojima su Karnegi hol i Linkoln centar u Njujorku. Svira na violini Gvarnerijus iz 1725. godine, koju je dobila na korišćenje od fondacije „Samsung“ u Koreji i Društva Stradivari Čikaga.

U razgovoru za „Novosti“, koji smo vodili uoči beogradskog koncerta, Bomsori nam je kazala koliko joj je važna razmena energije između umetnika i publike, šta očekuje od beogradskog koncerta, ali i otkrila šta je od svojih kolega čula o Srbiji.

-Čula sam toliko toga pohvalnog o srpskoj hrani, koja je zaista fantastična! Utiske o srpskoj publici ću i sama steći, vrlo brzo. A, do sada sam, u ovoj fascinantnoj zemlji, upoznala divne, ljubazne i strastvene ljude. Veoma se radujem upoznavanju nove publike.

O Nakon toliko nastupa kako pronalazite inspiraciju za sledeći koncert?

-Ona često dolazi od drugih muzičara sa kojima sviram. Dakle, u ovom slučaju, to bi bio dirigent i članovi orkestra, kao i nova publika. Uvek osećam drugačiju energiju u različitim zemljama i gradovima i veoma mi je zanimljivo da istražujem i sviram u delu sveta u kome nikada nisam bila.

O Da li se vaš muzički ukus promenio tokom godina? Koje kompozitore volite da svirate danas?

-Volim toliko kompozitora, ali kada pokušavam da se koncentrišem na sebe, uvek sviram Baha. A moj omiljeni koncert za sada je Betovenov koncert za violinu. On daje jedno neverovatno duhovno iskustvo i za umetnika koji svira i za publiku. Takođe volim i da otkrivam nove kompozitore. To mogu biti neki savremeni kompozitori, ali i oni koji još nisu otkriveni koiko zaslužuju. Na primer, volim poljsku kompozitorku Gražinu Bacevič, snimila sam jedno njeno delo i nedavno objavila za „Dojče gramofon“.

O Nastupate po celom svetu, a gde se osećate kao kod kuće?

-Moja baza je u Berlinu, ali ne ostajem u njoj dovoljno dugo da bih je osećala i zvala domom. Zato pokušavam da se prilagodim i da živim kao nomad. To daje jedan prilično pozitivan osećaj slobode i energiju da budem kreativna, da ne pripadam nijednom određenom mestu ili vremenskoj zoni.

KAMERNI ANSAMBL

U nastavku Bemusa, u nedelju u 20 časova, u sali Beogradske filharmonije, nastupiće Novosadski kamerni ansambl sa delima Štrausa, Rubcova i Pulanka. Ovaj orkestar je osnovan 2016, u saradnji sa Novosadskim muzičkim svečanostima.

Foto: Srđan Doroški

-Naša ideja je bila da predstavimo vrhunske umetnike koji žive u Srbiji, visoko su pozicionirani i u inostranstvu, ali žive i stvaraju kod nas – kazala je oboistkinja Sanja Romić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)