KONCERT AMERIČKE VIOLINISTKINJE NA ČUVENOM INSTRUMENTU: Crvena violina na Kolarcu

Marina Mirković

17. 10. 2022. u 14:47

NASTUP Elizabet Pitkern, koja u utorak od 20 časova na Kolarcu svira na instrumentu sa filmskom pričom, najavljuje se kao "koncert na najskupljoj violini na svetu". Solistkinja iz "Velike jabuke" slavna je i kao vlasnica jedne od najpoznatijih violina u istoriji, čuvene "Crvene Stradivari Mendelson violine" čija je sudbina inspirisala i film "Crvena violina" sa muzikom nagrađenom Oskarom.

КОНЦЕРТ АМЕРИЧКЕ ВИОЛИНИСТКИЊЕ НА ЧУВЕНОМ ИНСТРУМЕНТУ: Црвена виолина на Коларцу

Foto Joy Strotz

- Čula sam mnogo toga o Beogradu ali, iako sviram širom Evrope, nikada nisam nastupala u Srbiji - rekla je, za "Novosti", Elizabet Pitkern. - Osećam veliku zahvalnost što ću svirati u jednoj od najboljih koncertnih sala u ovom delu Evrope. Moja priča o "crvenoj violini" je veoma lična i prati me od najranijeg detinjstva kada sam je dobila na poklon od deke. Ona je od malih nogu moj svakodnevni partner i osećam snažnu odgovornost kada je sviram. Razmišljam o tome ko će biti njen sledeći naslednik, kao što razmišljam i u čijem sve posedu je bila. Violini se godinama gubio trag, skoro 200 godina se nije znalo gde je, ko je poseduje i da li je neko svira. Trudim se da tu njenu misterioznost prenesem u toku koncerta. Često se pitam i da li ju je Stradivari napravio za nekog posebno i da li je mogao da pretpostavi koliku će vrednost dostići. Pozivam publiku u Beogradu da nam se pridruži u našoj muzičko-filmskoj priči. Obećavamo sjajan program. Sviraću kompozicije Hajdna, Šumana, Geršvina i Ejmi Bič, pionirke američke ženske kompozitorske scene.

Specijalna gošća koncerta je čelistkinja Kejla Herman, a violinistkinju će i pratiti Marko Stuparević, srpski pijanista koji živi u Njujorku i koji kaže:

- Priča o "crvenoj violini" je veoma fascinantna, pogotovo za sve nas koji volimo i istoimeni film koji je osvojio Oskara. Kada mi je Elizabet rekla da će na jesen imati koncerte u Evropi, znao sam da Beograd mora da bude jedna od stanica, i dvorana Kolarca u kojoj sam proveo mladost. Na koncertu ćemo čuti zvuke violine iz 1720, ali i violončela iz 1769, takođe fantastičnog instrumenta iz Italije na kome svira moja supruga Kejla.

Dekin dar

PITKERN se raduje što će baš u akustici Kolarca oslušnuti zvuke svog voljenog instrumenta, sa kojim je "u ljubavi" još od početka devedesetih, kada je violinu prvi put videla u "Kristiju" i dobila odobrenje da svira na njoj. Odmah se povezala sa instrumentom, znajući njegovu istoriju i priču koju nosi. Violina je prodata misterioznom kupcu po ceni od 2 miliona dolara. Kasnije se ispostavilo da se Elizabetin deka tajno nadmetao za instrument koji je na dar dobila njegova talentovana unuka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju