KONCERT AMERIČKE VIOLINISTKINJE NA ČUVENOM INSTRUMENTU: Crvena violina na Kolarcu

Marina Mirković

17. 10. 2022. u 14:47

NASTUP Elizabet Pitkern, koja u utorak od 20 časova na Kolarcu svira na instrumentu sa filmskom pričom, najavljuje se kao "koncert na najskupljoj violini na svetu". Solistkinja iz "Velike jabuke" slavna je i kao vlasnica jedne od najpoznatijih violina u istoriji, čuvene "Crvene Stradivari Mendelson violine" čija je sudbina inspirisala i film "Crvena violina" sa muzikom nagrađenom Oskarom.

КОНЦЕРТ АМЕРИЧКЕ ВИОЛИНИСТКИЊЕ НА ЧУВЕНОМ ИНСТРУМЕНТУ: Црвена виолина на Коларцу

Foto Joy Strotz

- Čula sam mnogo toga o Beogradu ali, iako sviram širom Evrope, nikada nisam nastupala u Srbiji - rekla je, za "Novosti", Elizabet Pitkern. - Osećam veliku zahvalnost što ću svirati u jednoj od najboljih koncertnih sala u ovom delu Evrope. Moja priča o "crvenoj violini" je veoma lična i prati me od najranijeg detinjstva kada sam je dobila na poklon od deke. Ona je od malih nogu moj svakodnevni partner i osećam snažnu odgovornost kada je sviram. Razmišljam o tome ko će biti njen sledeći naslednik, kao što razmišljam i u čijem sve posedu je bila. Violini se godinama gubio trag, skoro 200 godina se nije znalo gde je, ko je poseduje i da li je neko svira. Trudim se da tu njenu misterioznost prenesem u toku koncerta. Često se pitam i da li ju je Stradivari napravio za nekog posebno i da li je mogao da pretpostavi koliku će vrednost dostići. Pozivam publiku u Beogradu da nam se pridruži u našoj muzičko-filmskoj priči. Obećavamo sjajan program. Sviraću kompozicije Hajdna, Šumana, Geršvina i Ejmi Bič, pionirke američke ženske kompozitorske scene.

Specijalna gošća koncerta je čelistkinja Kejla Herman, a violinistkinju će i pratiti Marko Stuparević, srpski pijanista koji živi u Njujorku i koji kaže:

- Priča o "crvenoj violini" je veoma fascinantna, pogotovo za sve nas koji volimo i istoimeni film koji je osvojio Oskara. Kada mi je Elizabet rekla da će na jesen imati koncerte u Evropi, znao sam da Beograd mora da bude jedna od stanica, i dvorana Kolarca u kojoj sam proveo mladost. Na koncertu ćemo čuti zvuke violine iz 1720, ali i violončela iz 1769, takođe fantastičnog instrumenta iz Italije na kome svira moja supruga Kejla.

Dekin dar

PITKERN se raduje što će baš u akustici Kolarca oslušnuti zvuke svog voljenog instrumenta, sa kojim je "u ljubavi" još od početka devedesetih, kada je violinu prvi put videla u "Kristiju" i dobila odobrenje da svira na njoj. Odmah se povezala sa instrumentom, znajući njegovu istoriju i priču koju nosi. Violina je prodata misterioznom kupcu po ceni od 2 miliona dolara. Kasnije se ispostavilo da se Elizabetin deka tajno nadmetao za instrument koji je na dar dobila njegova talentovana unuka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)