MAJSTORI STIHA: Edicija poezije u "Kontrastu"

B. Đ.

11. 10. 2022. u 13:34

U PONUDI mlade izdavačke kuće "Kontrast izdavaštvo" naročito se izdvaja edicija poezije, koju izdvajaju snažna pesnička imena i poseban dizajn.

МАЈСТОРИ СТИХА: Едиција поезије у Контрасту

Foto: Promo

Do sada je edicija pokrila izbore pesama osvedočenih majstora stiha domaćeg kanona Vaska Pope, Branka Miljkovića, Jovana Dučića, Desanke Maskimović, Vladislava Petkovića Disa, Stevana Raičkovića, Milutina Bojića, Laze Kostića, ali i svetskog, na čelu sa Odisejem Elitisom, Euđeniom Montaleom, Ingeborg Bahman i En Sekston. "Kontrast" se ponosi i pesnicima koji to mesto tek treba da zasluže, i na dobrom su putu: Marko Pogačar, Bojan Vasić, Goran Korunović, Monika Herceg, Jelena Lengold, Alen Brlek, Alen Bešić, kao i nekim od poslednjih izdanja - zbirkama "Novo groblje" i "Šar-planina" Milice Špadijer, te "Priručnik za čekanje" i "Cveće živi na vodi" Ivana Ergića.

Foto: Promo

- Intenzivirali smo rad na ediciji koja je posvećena objavljivanju poezije, sa željom da u sledećih nekoliko godina postanemo prepoznati kao kuća poezije, kao prostor u kojem će svaki čitalac moći da pronađe stihove svetskih i regionalnih pesnika u saglasju sa sopstvenim poetskim impulsima. Mada je u poetičku i političku mapu izdavaštva od ranih godina ucrtan prostor za mlade pesničke glasove, "Kontrast" je prepoznao porast interesovanja za dobrom poezijom, te je ovo samo odgovor na zahteve čitalaca - kaže, za "Novosti", urednik Ivan Isailović.

Foto: Promo

U sledećem periodu, po Isailovićevim rečima, plan je da se čitaocima ponude kako oni pročitani, kritikom utemeljeni i prepoznati pesnici i pesnikinje, na maternjem jeziku i u prepevima, tako i oni "čije lirsko ja je bezrazložno zatomljeno ili se tek sada stidljivo javlja na poetskoj sceni":

Foto: Promo

- Do kraja godine čitaoce očekuje dosta poezije, pre svega još jedan prepev poezije Tonija Hoglanda "u režiji" Alena Bešića, nakon već objavljene zbirke "Psihoterapeut, bivši sveštenik, leči strah od Boga". Zatim, prvi put na srpskom jeziku, čitaoci će moći da se upoznaju sa poezijom Oušna Vuonga, posredstvom poetske zbirke "Noćno nebo sa izlaznim ranama". Do Beogradskog sajma knjiga očekuje se i objavljivanje izbora iz poezije velikog nadrealiste i "ciganskog romansera" Federika Garsija Lorke. Najavljeni su i izbori pesama Rastka Petrovića, Momčila Nastasijevića, Dušana Vasiljeva, Alekse Šantića, Antuna Gustava Matoša, Tina Ujevića, Milana Rakića, Radeta Drainca...

Foto: Promo

Izdavač naročitu pažnju posvećuje i samom dizajnu korica zbirki koje čine ovu ediciju. Svaka knjiga ima jedinstven i pažiljivo odabran motiv. Prema rečima dizajnerke Tijane Kazimirović, na koricama dominira jedan pesnički motiv koji diktira osnovnu atmosferu zbirke, kao na primer vatra za Branka Miljkovića, šumovi i senke za Jovana Dučića, grafički prikaz sunca i meseca na koricama Ingeborg Bahman, otisci prstiju kod Ivana Ergića, mrtve košute kod Monike Herceg... 

BONUS VIDEO: SRPSKA AKADEMIJA NAUKA I UMETNOSTI: Kuća znanja i čuvar srpske kulture i identiteta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna