U ODRAZU SVETLOSTI I SENKE: Retrospektiva Nevenke Stojsavljević od večeras u Galeriji Grafičkog kolektiva

M. A. K.

26. 09. 2022. u 10:00

DECENIJAMA već je Nevenka Stojsavljević prisutna na savremenoj vizuelnoj sceni, a večeras u 19 časova njena retrospektiva "Materija Svetlost Senka", biće otvorena u Galeriji Grafičkog kolektiva (Dragoslava Jovanovića 11), u čijem starom prostoru na Obilićevom vencu je 1979. imala svoju debitantsku izložbu.

У ОДРАЗУ СВЕТЛОСТИ И СЕНКЕ: Ретроспектива Невенке Стојсављевић од вечерас у Галерији Графичког колектива

Foto Grafiki kolektiv

Prvi stvaralački ciklusi umetnice koja je do sada imala 32 samostalne izložbe i učestvovala na više od 300 grupnih predstavljali su zgusnutu sliku savremenog urbanog ambijenta, u radovima iz sedamdesetih i osamdesetih, koje je realizovala u tehnikama duboke štampe, akvatinte i bakropisa. Tokom devedesetih, linorez ili linogravura omogućili su joj pronalaženje novog izražajnog kvaliteta, u duhu narativne simbolike kolažnog isečka. Izabrani medij je ujedno i čvrst temelj u njenoj umetničkoj biografiji koji je blizak beogradskoj grafičkoj školi.

Foto Grafiki kolektiv

Stvaralačke tenzije u kreativnom životu ove autorke vremenom nisu popuštale, da bi ona danas, kako piše u najavi, vođena idealima egzistencijalne suštine i očuvanju integriteta, ostvarila sofisticiranu formu geometrizovanog likovnog prostora:

- Likovni opus Nevenke Stojsavljević, kojim dominiraju grafika i radovi na papiru, može se sagledati kao otvoreni stvaralački koncept koji teži sublimaciji poetske eteričnosti prostora i racionalne "matematičke" harmonije.

Dela ove umetnice se nalaze u kolekcijama Narodnog muzeja, Muzeja savremene umetnosti, Muzeja "Cepter", a tokom karijere dobila je više značajnih nagrada, među kojima je i "Veliki pečat" Grafičkog kolektiva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)