UDRUŽENA UMETNIČKA JESEN: Predstavljeni programi Oktobarskog salona, Memorijala "Nadežde Petrović" i "Kondenza"

M. KRALj

23. 09. 2022. u 08:30

TRI manifestacije koje će obeležiti likovnu i plesnu jesen - 59. Oktobarski salon, 31. Memorijal "Nadežde Petrović" i 15. "Kondenz", festival savremenog plesa i performansa, udružile su snage da juče u Kulturnom centru Beograda predstave svoje programe, ali i skrenu pažnju na uslove u kojima stvaraju naši savremeni autori.

УДРУЖЕНА УМЕТНИЧКА ЈЕСЕН: Представљени програми Октобарског салона, Меморијала Надежде Петровић и Конденза

Foto: Đorđe Petković

Ove smotre povezaće tokom oktobra i različiti programi saradnje: vođenja kroz postavke, netipična interpretacija njihovih sadržaja i prožimanje umetničkih radova.

Kulturni centar Beograda tradicionalno organizuje Oktobarac, a ove godine timu ove institucije prvi put je pripalo i njegovo kreiranje. Više od 50 umetnika, uglavnom iz Srbije, ali i iz okolnih zemalja i inostranstva, izložiće dela u galerijskim, ali i drugim prostorima. Među njima su, uz KCB, i Galerija Kolarčeve zadužbine, Salon Muzeja grada Beograda, UB "Svetozar Marković", Legat Vojislava M. Jovanovića Maramboa, sedište "Porodice bistrih potoka" na Rudniku, FDU, Legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, galerija Radio Beograda, Kula Cetinjska, Narodni muzej, Naselje Stjepan Filipović, fasada zgrade "Borba", dnevni list "Danas", Salon MSU, Galerija Biblioteke grada Beograda, elektronska čitaonica MSU...

Pod naslovom "Da budemo bolji - (?) ili gde tražimo istinu?" salon će biti otvoren u četvrtak, 20. oktobra, i trajaće do 4. decembra, a neki njegovi programi i do sredine januara.

- Različite teme koje preispituju radovi umetnika i drugih učesnika stavljaju akcenat na promišljanje o mogućim prostorima za bolji zajednički život - istakla je juče Zorana Đaković Miniti, umetnička direktorka.

KATALIN LADIK - TAČKA PRESEKA

FESTIVAL savremenog plesa i performansa "Kondenz", koji će biti održan pod motom "Radikalna osetljivost" (Radical Vulnerability), obuhvatiće predstave, predavanja, prezentacije i razgovore. Prema rečima Marijane Cvetković, predstaviće nove radove domaćih autora, a biće i platforma za razmenu sa regionalnim scenama i dovesti neke od najznačajnijih evropskih autora koje do sada publika nije mogla da vidi. Između 23. oktobra i 1. novembra, "Kondenz" će predstaviti i njujoršku plesnu scenu, a "tačka preseka" sa Oktobarcem biće rad posvećen Katalin Ladik.

Kao prva od tri juče predstavljene manifestacije, startuje 31. Memorijal "Nadežde Petrović", a trajaće od 1. oktobra do 21. novembra. I ovogodišnja izložba "Gestovi, znakovi života", u selekciji Bojana Đorđeva i Siniše Ilića, prema rečima direktora Umetničke galerije "Nadežda Petrović", Branka Ćalovića, ima veliku podršku grada Čačka, koji će dogodine biti nacionalna prestonica kulture, ali i Ministarstva kulture i informisanja.

Na Memorijalu će učestvovati 18 autora, odnosno umetničkih grupa, a njihovi radovi naći će se u različitim prostorima, od galerije, preko parka, do bibliteke. Prema Ilićevim rečima, u osmišljavanju koncepta, krenuli su od platna "More" Nadežde Petrović, nevelike slike, ekspresivne i apstraktne, za koju je karakteristična telesnost gesta njene realizacije:

- Tako smo počeli da tragamo za autorima i grupama koji se bave gestom u medijima, reaguju na različite načine na ovo konzervativno vreme u kome živimo.

Na izložbi će uz Nadeždino "More" i dela Ivana Kožarića (1921-2020) biti i radovi učenika Gimnazije, Umetničke i Tehničke škole iz Čačka, koji će biti realizovani tokom radionice koju će voditi britanski umetnik Ben Kain.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja