ŠUMANOVIĆ U 102 SLIKE: Galerije iz Novog Sada i Šida izložiće gotovo ceo opus našeg izuzetnog moderniste (FOTO)

J. SIMIĆ

22. 09. 2022. u 08:10

MNOGO simbolike i (ne)skrivenih poruka nazire se u združenom poduhvatu triju galerija posvećenom jednom od najboljih srpskih modernista Savi Šumanoviću u obliku predstojeće izložbe na kojoj će 24. septembra u - Spomen-zbirci Pavla Beljanskog i Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, kao i u Galeriji "Sava Šumanović" u Šidu ovaj naš izuzetni umetnik biti predstavljen sa ukupno 102 dela, nastala između 1919 i 1941. godine.

ШУМАНОВИЋ У 102 СЛИКЕ: Галерије из Новог Сада и Шида изложиће готово цео опус нашег изузетног модернисте (ФОТО)

Foto: N.Karlić

Postavka je naslovljena "Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata"

Kada je o simbolici reč, u ovoj godini obeležavamo 80 godina od Šumanovićeve smrti.  Ujedno, to je i godina Novog Sada zaogrnutog svečanim plaštom prestonice evropske kulture, a na jučerašnji dan, pre sedam decenija u Šidu je otvorena Galerija sa umetnikovim imenom zahvaljujući platnima koja je je darovala njegova majka.

Ova jedinstvena izložba, prva takve vrste u Srbiji, odvijaće se u okviru aktuelnog Kaleidoskopa kulture, jednog od najznačajnijih poduhvata Evropske prestonice kulture, u saradnji sa krovnim partnerom DDOR osiguranjem, i u okviru programskog luka Kaleidoskop kulture. Većina slika deo su fondova Spomen-zbirke, Galerije Matice srpske i Šumanovićeve galerije iz Šida, a nekoliko radova dopremljeno je iz Francuske, Severne Makedonije i Hrvatske.

Postavka je retrospektivnog karaktera. Publika će u Spomen- -zbirci videti 32 dela iz javnih i privatnih zbirki Srbije, zatim muzeja Rijeke, Zagreba, Skoplja, Onflera i Larošela u Francuskoj.

- Šumanovićevo slikarstvo u Spomen-zbirci prikazuje se u relaciji sa umetničkim zbivanjima na evropskoj, posebno pariskoj umetničkoj sceni, zahvaljujući brojnim fotografijama i dokumentima - kazala je Milana Kvas, upravnica Spomen-zbirke.

SAN JE POSTAO REALNOST

ONO što je 2016. godine bio san, danas je realnost. Ideja o novim ljudima, prostorima, procesima i programima i njihovom povezivanju koja se možda činila nemogućom, danas se vidi upravo na primeru izložbe jednog od najznačajnijih predstavnika srpskog modernizma, i to u tri umetničke ustanove istovremeno - rekla je Sara Vuletić, direktorka Fondacije "Novi Sad EPK".

Pojedina ostvarenja, poput "Turskog kupatila" iz Nacionalne galerije Republike Severne Makedonije u Skoplju i "Lučkog agenta" Muzeja moderne i savremene umetnosti iz Rijeke, prvi put se predstavljaju novosadskoj publici, dok se dva Šumanovićeva dela istog naziva "Kupačice" iz francuskih muzeja - prvi put izlažu u Srbiji.

Upravnica Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovljević Bugarski istakla je da je Šumanović miljenik likovne publike.Pokazale su to ankete GMS jer na pitanje - čija biste dela najviše voleli da vidite u našoj galeriji - uvek su isticana tri imena: Uroš Predić, Paja Jovanović i Šumanović.

- Ova izložba podsetila nas je na događaj iz 1950. godine kada je GMS otkupila gotovo kompletnu kolekciju Šumanovićevih dela od privatnog kolekcionara Dorića iz Zagreba. Od 17 slika iz ciklusa nastalog između 1921. i 1925. godine, posle prvog umetnikovog boravka u Parizu, nama je stiglo samo trinaest a četiri su ostale u Muzeju nacionalne umetnosti u Zagrebu. Sada ćemo prvi put imati priliku da ta dela vidimo zajedno na čelu sa čuvenim umetnikovim autoportretom - istakla je upravnica GMS.

Naglašavajući zadovoljstvo zbog učešća Galerije "Šumanović" iz Šida u ovom nesvakidašnjem kulturnom poduhvatu, direktorka te galerije Jovana Lakić najavila je za 3. oktobar postavku posvećenu Šumanovićevim "Šidijankama" ("Šidske kupačice", nastale u periodu 1935-38) koje karakteriše spoj pejsaža, scene i akta figure. Nijedan slikar ovog podneblja nije stvorio tako upečatljivu seriju poput Savinih "Šidijanki".

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)