UPRKOS TEŠKOM VREMENU: Predstojeći 56. Bitef ugostiće više od 500 gostiju iz inostranstva

M. A. K.

23. 09. 2022. u 06:35

I PRE nego što će u nedelju svečano biti otvoren belgijskom predstavom "Svaki pokušaj će se završiti skršnim telima i slomeljenim kostima", u režiji i koreografiji Jana Martensa, 56. BITEF pod sloganom "Mi junaci rada svog", će već uveliko početi sa radom, najavljeno je na poslednjoj konferenciji za novinare pred održavanje ove svetski relevantne pozorišne smotre.

УПРКОС ТЕШКОМ ВРЕМЕНУ: Предстојећи 56. Битеф угостиће више од 500 гостију из иностранства

Foto: Bitef promo

Već od minulog utorka, u Luci Beograd, odvija se se prateći program "Cirkobalkana 10", a večeras će, kao prolog festivalu, u Narodnom pozorištu publika videti predstavu "(Nije) kraj sveta", berlinskog teatra "Šaubine", u režiji jedne od najznačajnijih svetskih, evropskih i britanaskih rediteljki - Kejti Mičel. Kao svojevrsna uvertira u teme kojima se BITEF bavi, danas od 16 do 20 časova, u saradnji sa Centrom za promociju nauke, na Trgu Nikole Pašića, biće otvorena "Klimatska kapsula".

- U vremenu koje negira kontinuitet, trudimo se da ga negujemo - istakao je direktor BITEF-a Miloš Latinović, osvrćući se na koncept ovogodišnjeg festivala.

A umetnički direktor Ivan Medenica, je dodao, da je uprkos svim bremenima ovog trenutka (od posledica pandemije, preko rata u Ukrajni, do ekonomske krize), BITEF uspeo da ponudi svetski relevantan program, i okupi veliki broj stranih gostiju.

Pored učesnika plenarnog sastanka IETM - Međunarodne mreže savremenih izvođačkih umetnosti (u MTS dvorani, nekadašnjem Domu sindikata, od 29. septembra do 2. oktobra, pod sloganom "Na posao prioni na život još više" baviće se temom uslova rada u izvođačkim umetnostima), BITEF će ugostiti i inostrane izvođače programa, što će, kako se procenjuje, biti njih više od 500. Svima će biti predstavljen i deo odabrane, savremene domaće produkcije.

NAGRADE I ŽIRI

BIĆE dodeljene dve nagrade: gran pri "Mira Trailović" i specijalno priznanje "Jovan Ćirilov". O njima će odlučivati žiri u kome će biti dramaturg i pozorišna kustoskinja Štefani Karp (Nemačka, predsednica), pozorišna kritičarka Kristina Dosel ("Zidojče cajtung", Nemačka), rediteljka Selma Spahić (BiH), glumica Vanja Ejdus (Srbija) i pisac i dramaturg Dino Pešut (Hrvatska). BITEF će svečano otvoriti Marina Davidova, ruska pozorišna kritičarka u egzilu.

Prema rečima Medenice festival će biti zatvoren premijerom slovenačke predstave "Krize", u režiji Žige Divjaka i koprodukciji SMG i platforme "Maska" (U Beogradu će promovisati novi broj časopisa i projekar "Jugofuturizam"), koju će snimiti RTS i emitovati 15. oktobra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGRADA STEVAN TOTOROVIĆ ZA MIRJANA MILOVANOVIĆ: Na Pogledima 2024 pohvaljeni Veroljub Naumović, Danilo Paunović i Marija Aranđelović