PALATA ZA UMETNOST: Dobijamo ekskluzivan prostor za kulturu - zdanje se otvara zahvaljujući porodici Cepter

D. Matović

11. 09. 2022. u 09:50

JOŠ jedno zdanje "živeće" za kulturu zahvaljujući porodici Cepter.

ПАЛАТА ЗА УМЕТНОСТ: Добијамо ексклузиван простор за културу - здање се отвара захваљујући породици Цептер

Foto: Privatna arhiva

Na Dedinju se 19. septembra, kako "Novosti" saznaju, otvara Palata umetnosti "Madlena", koja će biti moderna, ali obzirna prema klasici i tradiciji. Sadržaj zbivanja unutar ovog prostora biće sinteza originalnog, smislenog, provokativnog, uzbudljivog, estetski zadivljujućeg i, s druge strane, ličnih karakteristika, ukusa i trajne posvećenosti umetnosti dobrotvora.

Svečano otvaranje Palate obeležiće nastup operskih zvezda iz Italije, kao i izložba maštovito izrađenih stolica, svojevrsnih skulptorsko-slikarskih ostvarenja svetski renomirane likovne umetnice iz Italije Karle Tolomeo, pod naslovom "Da li bi voleo da sediš na umetničkom delu?".

Foto Printskrin "Gazeta"

Karla Tolomeo

Italijanka Tolomeo je zapažena nakon prve samostalne izložbe u Rimu. Prepoznatljiva je po bogatom i raznovrsnom stvaralačkom radu i umetničkoj praksi, istančana u crtežu, delikatna u grafici, suverena u klasičnoj tehnici ulja na platnu i keramici, kreativna u korišćenju novih materijala i novih načina izražavanja.

Njene stolice, koje će biti prikazane na izložbi, imaju dodirnu tačku sa novom Palatom umetnosti. U zdanju u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića biće izložena vredna i bogata zbirka stilskog nameštaja, raskošnih garnitura autentične starosti, nastalih u epohama kojima estetski pripadaju. Reč je o salonu u stilu ampir (Francuska), o otmenim ambijentima Austrije, Portugalije, Dalekog istoka, Venecije, dok će u posebnom delu biti izloženi dragoceni predmeti iz Kine, Japana, Hongkonga...

Foto: D. Milovanović

Filip i Madlena Cepter

Palata umetnosti otvoriće širom vrata, pre svega, za mlade, koji će u tom prostoru moći da pokažu svoju kreativnost. Ona će, kako je najavljeno, biti i most između nas u Srbiji i onog najvažnijeg što se zbiva u sferi duha u savremenom svetu. Pod njenim krovom nastupiće vokalni solisti, ne samo u operi, pijanisti, virtuozi na violini, čelisti, kamerni muzički sastavi, baletski igrači i oni koji neguju neoklasičnu formu plesa. Dešavaće se i književne večeri, male teatarske forme, gostovanja svetski poznatih umetnika, besednika, predavača. Neki od ovih sadržaja biće na programu već u oktobru.

POLA VEKA ZAJEDNO

PALATA umetnosti "Madlena" je svojevrsna zaostavština za budućnost, kojom Madlena i Filip Cepter krunišu svoja postignuća u kulturi, u vreme kada proslavljaju 50 godina braka. Podsetimo, ovaj par je osnovao Fondaciju za naučne, tehničke i kulturne projekte, galeriju i potom muzej "Cepter", aukcijsku kuću "Madl`art" (koja traje punih 20 godina), zatim izdavačku kuću, pa Operu i teatar "Madlenijanum" i Kreativni studio "Cepter". Ustanovili su i nagradu "Žensko pero", sponzorisali dodelu "Dobričinog prstena", stipendiraju darovite studente i sportiste...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)