BELI NA BELOM POVLENU: Valjevske planine krasiće skulptura jednog od najvećih srpskih književnika

B. PUZOVIĆ

23. 08. 2022. u 11:37

MONUMENTALNA skulptura Radovana Belog Markovića, jednog od najvećih srpskih književnika, krasiće Povlen, planinu ponad Valjeva. U nedelju 28. avgusta, akademik, pesnik i književnik, predsednik Udruženja "Beli Povlen" Matija Bećković otkriće bezmalo tri metra visoku skulpturu, koju je u hrastu iz kolubarskih šuma načinio vajar Milutin Ranković, a nalaziće se na Kneževom polju, na Povlenu, u vencu Valjevskih planina, koje je Beli Marković neizmerno voleo.

БЕЛИ НА БЕЛОМ ПОВЛЕНУ: Ваљевске планине красиће скулптура једног од највећих српских књижевника

Foto: B. Puzović

Vajar Milutin Ranković iz Lajkovca dletom i čekićem isklesao je u hrastovini lik sugrađanina Radovana Belog Markovića, koji je preminuo u januaru i počiva u Aleji zaslužnih građana na groblju u ovoj čuvenoj železničkoj varošici. Književnik, kako su ga jednostavno zvali žitelji Lajkovca, u kom je živeo i stvarao, u svojim delima je od valjevskog kraja načinio svojevrsnu vaseljenu, u koju je smestio svoje junake.

- Beli je veliki srpski književnik, svojevrsni zaštitni znak cele Kolubare i zato je skulptura monumentalna, baš kako dolikuje njemu i planini Povlen, sa koje će da bdi ponad Belog Valjeva, kako je Radovan u svojim delima ovaj grad nazvao - kaže vajar Milutin Ranković. Skulpturu sam radio po Radovanovom liku iz perioda našeg intenzivnog druženja, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, kada je otvarao moje izložbe, pisao uvodnike za kataloge. Rukovodio sam se upravo onim što mi je Radovan jednom rekao, da nikada likove na skulpturama ne kreiram kao sa slike za ličnu kartu, već da ispoljavam moj, impresionistički doživljaj ličnosti.

Foto: B. Puzović

U katalogu jedne od prvih izložbi skulptura i ikona Milutina Rankovića, Radovan Beli Marković je napisao: "Pokušajte da zamislite začaranu šumu i u njojzi naše pretke pretvorene u crne panjeve. Onda, dolazi gospodin Ranković i pred tim panjevima uljudno skida svoj crni šešir..."

- Više od četiri decenije potom, dletom i čekićem, iz jednog takvog crnog panja, iz stoletne kolubarske hrastovine, načinio sam skulpturu sa likom Radovana Belog, pred kojom ću uljudno skinuti svoj crni šešir - kaže Ranković. - Siguran sam da će i svi drugi koji budu pohodili Povlen i budu bili pred tri metra visokom skulpturom Belog, takođe uljudno skinuti svoj crni šešir, u znak poštovanja prema ovom velikom srpskom piscu i čoveku, kog sam poznavao od mog detinjstva, iz kog su se i u svakodnevnom razgovoru prosto nizale rečenice, kao biseri književnosti našeg naroda.

Foto: B. Puzović

Kod Crkve Svetog Stefana, na Kneževom polju, na Povlenu, na 1.347 metara nadmorske visine, valjevsko udruženje "Beli Povlen" organizuje svečanu dodelu nagrade "Beli" pojedincu za ukupno novinarsko delo u afirmaciji književnosti i kulture. Nagrada, koja će u znak sećanja na Radovana Belog Markovića, jednog od najvećih srpskih književnika, biti dodeljivana svake godine, sastoji se od novčanog dela, "Povlenske kugle" i povelje.

Foto V. Danilov

- Nagrada "Beli" biće priznanje novinarima koji su doprineli afirmaciji kulture, koja svedoči o jednom narodu, njegovoj tradiciji, prošlosti, kulturnim dometima - kaže predsednik žirija, književnik dr Zoran Živković. - Ovom nagradom želimo da podsetimo na rad Radovana Belog Markovića u novinarstvu koji ga je doveo i do književnosti, u kojoj ga njegov jezički stil i rečenica izdvajaju od ostalih stvaralaca novije srpske proze. On je sve to izmaštao u svetu oko sebe, maštajući svoj Lajkovac i čuvenu lajkovačku prugu.

Gorostas

Skulptura će biti pod vedrim nebom, na proplanku, i smatram da treba da simbolizuje stablo, gorostas na Povlenu, kakvo je, uostalom, Radovanovo književno delo, te sam je tako osmislio i uradio - kaže autor.

- Dao sam poseban akcenat liku i šakama, u jednoj Beli drži knjigu, kao simbol njegovog jedinstvenog književnog stvaralaštva. Liku sam podario moj doživljaj Belog Markovića, uostalom, skulptura će biti na planini, na Povlenu, i stoga ne dozvoljava realistični izraz.

Foto: B. Puzović

Književna nagrada

Gradska biblioteka Lajkovac raspisala je konkurs za književnu nagradu "Radovan Beli Marković" za roman, pripovetku, ili zbirku pripovedaka na srpskom jeziku, koji traje do 1. septembra. Pobedniku konkursa pripadaju specijalna povelja i novčana nagrada od 100.000 dinara.

Svečana dodela nagrade biće upriličena 10. oktobra, na rođendan književnika Radovana Belog Markovića, u Lajkovcu u kom je živeo i stvarao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SI APLAUDIRAO VUČIĆU: Ove moćne reči predsednika Srbije oduševile najmoćnijeg čoveka sveta (VIDEO)