SVI SLOJEVI ŽIVOTA: Izložba Vjere Damjanović, dobitnice nagrade "Stojan Ćelić"

M. KRALj

12. 08. 2022. u 07:52

IZLOŽBA slikarke Vjere Damjanović, dobitnice nagrade "Stojan Ćelić, umetnik, teoretičar i kritičar, akademik" za 2022, tokom avgusta je pred publikom u Muzeju Cepter, kao svojevrsna pretpremijera, uoči svečane promocije monografije, koja prati ovo priznanje, u septembru ove godine.

СВИ СЛОЈЕВИ ЖИВОТА: Изложба Вјере Дамјановић, добитнице награде Стојан Ћелић

Foto: Muzej "Cepter"

U obrazloženju nagrade, (o kojoj odlučuje UO Muzeja Cepter, na čijem je čelu Bojana Burić, a članovi su Irina Subotić, Dušan Otašević, Jelena Popović i pridruženi član, direktorka Ivana Simeonović Ćelić), istaknuto je da ova autorka zastupa "u našoj sredini osobit, prepoznatljiv vizuelni kod", te da je za taj njen prefinjen likovni izraz, zaslužan i onaj čije ime priznanje nosi, jer je diplomirala na Odseku za slikarstvo Fakulteta likovnih umetnosti, upravo u klasi Stojana Ćelića.

- Vjerinu umetnost odlikuje duboko promišljen i pažljivo razrađen način transponovanja kompleksnih ideja u višeslojni likovni govor, vezan u bogato razrađene cikluse - istovremeno samostalne ali i međusobno isprepletene - objašnjava Ivana Simeonović Ćelić, direkorka Muzeja Cepter. - Posebnost Vjerinog likovnog jezika je u izvanrednom osećanju za taktilnost materijala - bilo da koristi gotov, poznat, uobičajeni materijal i nađene predmete, ili onaj koji sama proizvodi, kao što je ručno rađen i bojen papir.

Umetnica je, kako tvrdi sagovornica, obogatila tradiciju modernizma korišćenjem kako materijala, tako i potrošnih predmeta naše svakidašnjice:

STVARA TIHO I MIRNO

ROĐENA na Cetinju 1949. godine u uglednoj porodici Damjanović, Vjera prvih pet godina osnovne škole pohađa na Cetinju, podseća Ivana Simeonović Ćelić:

- Od 1962. do 1967. su porodične seobe: Beograd, Cetinje, Podgorica, Beograd. Od tada pa do danas njeno mesto življenja je Beograd, gde je diplomirala i magistrirala na Akademiji/Fakultetu likovnih umetnosti. Kao samostalni umetnik tiho i mirno stvara svoju umetnost i brižljivo čuva svoju porodicu.

- Spaja ih na neverovatno senzibilan i neočekivan način, a sve u sledu razmišljanja koje se oslanja na bazična pitanja civilizacije. Nju interesuju simbolička pitanja egzistencije, odnosi ženskog i muškog principa, Eros i Tanatos, filozofski diskurs o životu ili ništavilu, materijalnom i duhovnom svetu, opipljivoj i snoviđenoj realnosti, tradiciji slova, pisane reči i knjige. Zadire i u vrednosti vere i u sumnje moći - jednom rečju, dotiče naše elementarne slojeve života, i to sa dubokim emocijama i poniranjem u antropološki i sudbinski smisao.

Dve samostalne izložbe Vjere Damjanović, do sada su bile organizovane u Muzeju Cepter (u čijoj kolekciji, u parteru zdanja u Knez Mihailovoj, su tri njena dela), a ova treća, sa monografijom, smatra direktorka te kulturne institucije, trebalo bi da bude kruna njenog stvaralaštva:

- Ovim će se, konačno, umetnica uvrstiti među najznačajnije stvaraoce naše likovne scene poslednje dve decenije 20. veka i već poodmaklog 21. veka. Iako je kritika i stručna javnost pratila i ocenjivala svaku njenu samostalnu izložbu i novu stvaralačku fazu, Vjera Damjanović nije do sada imala retrospektivu, niti je dobila kompletnu monografsku studiju kakva dolikuje umetniku kao što je ona - zaključuje Ivana Simeonović Ćelić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024