PODSEĆANJE U 33 SLIKE: U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine večeras otvaranje izložbe radova Boška Petrovića

J. SIMIĆ

11. 08. 2022. u 11:20

VEK od rođenja i četiri decenije od smrti umetnika Boška Petrovića večeras (19.00) u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu biće obeleženi izložbom "Boško Petrović (1922-1982): umetnički radovi od 1956. do 1978. Poklon Višnje Petrović i Mirka Petrovića Muzeju savremene umetnosti Vojvodine." Postavka će trajati do 28. avgusta.

ПОДСЕЋАЊЕ У 33 СЛИКЕ: У Музеју савремене уметности Војводине вечерас отварање изложбе радова Бошка Петровића

Foto MSUV

Povod za ovu izložbu je odluka umetnikove dece, ćerke Višnje Petrović i sina Mirka Petrovića, da oktobra 2020. godine ovom muzeju daruju trideset tri rada svog oca.

Izložba obuhvata pet uljanih slika velikog formata, četrnaest kolaža, osam monotipija, četiri tempere i dva akvarela.

- Zahvaljujući ovom legatu, kao i slikama koje je sam umetnik darovao 1976. i 1978. godine, poklon-zbirka Boška Petrovića u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine sada broji 59 radova, te uz poklon-zbirke Milana Kerca, Milete Vitorovića, Stojana Trumića, Dušana Milovanovića i Bogomila Karlavarisa, predstavlja jednu od najobimnijih donacija u Zbirci slikarstva MSUV - otkrila je juče "Novostima" Tatjana Panić, istoričarka umetnosti i autorka izložbe.

"Hleb", Foto MSUV

Panićeva napominje da pored ulja i tempera, raznovrsnosti zbirke doprinose umetnički radovi izvedeni u drugim tehnikama kao što su akvarel, kolaž i monotipija. Takođe, tematsko-motivski okvir dela okupljenih u cikluse znatno je proširen, pokazujući svu slojevitost ličnosti i umetničkog stvaralaštva Boška Petrovića.

Pripremu izložbe koja će večeras poklonike slikarstva podsetiti na jednog od najistaknutijih u generaciji likovnih stvaralaca koji su na veliku jugoslovensku umetničku scenu nastupili po okončanju Drugog svetskog rata, Tatjana Panić započela je pre dve godine, ali zbog pandemije korone, slike nisu mogle pred publiku. Stoga je odlučeno da svečanost sačeka ovu godinu u kojoj se obeležava stogodišnjica umetnikovog rođenja.

Iz ciklusa "Njive", Foto MSUV

U ATELjEU MILUNOVIĆA

BOŠKO Petrović (1922-1982), rođenjem Novosađanin, studirao je likovnu umetnost u Beogradu i Budimpešti, a od 1949. godine tajne slikarstva otkrivao je u Majstorskoj radionici Mila Milunovića. Osnivač je umetničkog kruga "Grupa 57", a zajedno sa tkaljom Etelkom Tobolkom, 1961. godine ustanovio je prvu jugoslovensku radionicu za izradu tapiserija "Atelje 61" u svom ateljeu na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!