U GLAVAMA MLADIH AUTORA: Postavka inspirisana šezdesetim godinama 20. veka u legatu Zorić-Čolaković

M. A. K.

18. 07. 2022. u 14:48

KOLIKO su iskustva umetničkih praksi, nastalih šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka, prisutna u radu naših umetnika mlađe generacije, pokušava da odgovori izložba "Stavovi i forme: Umetnost kao forma mišljenja", u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, čiji su kustosi Miroslav Karić iz beogradskog Muzeja savremene umetnosti i Nebojša Milenković, iz novosadskog Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.

У ГЛАВАМА МЛАДИХ АУТОРА: Поставка инспирисана шездесетим годинама 20. века у легату Зорић-Чолаковић

Konstantinos Patelis Mili, Foto MSUB

Autori su kao polazište uzeli neke od teza čuvene izložbe "Živiš u svojoj glavi: Kada stavovi postanu forme" Haralda Zemana iz 1969. U svoju selekciju uvrstili su dela stvaralaca starih do 30 godina - Pavla Banovića, Milice Bilanović, Viktora Cvejića, Katarine Jovanović Alfe, Luke Ličine, Nemanje Milenkovića, Konstantinosa Patelisa Milićevića, Tijane Petrović i Adriene Ujhazi.

- Osvrćući se na prakse prisutne u vlastitim institucijama - vezane za kontinuirana praćenja mlađe i najmlađe scene, koje takođe sežu u rane sedamdesete, autori izložbe Miroslav Karić i Nebojša Milenković nameravaju da ona postane tradicionalna, tako što bi se jedne godine održavala u produkciji MSU Beograd a sledeće u MSUV u Novom Sadu - piše u najavi izložbe koja će trajati do 8. oktobra.

- Umesto puke prezentacije, postavkom ali i kroz prateća dešavanja, kustosi će pokušati da kreiraju izložbu-događaj. Platforma za razmenu mišljenja i energija gde, u konačnom ishodu, sama izložba funkcioniše kao autonoman umetnički entitet čijim sastavnim elementima postaju vreme, okolnosti, vrednosti, frustracije, iskoraci, granice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju