ČAROLIJA POKRETNIH SLIKA POD ZVEZDAMA: Na letnjoj pozornici na Paliću sutra će otpočeti 29. Festival evropskog filma

J. LEMAJIĆ

15. 07. 2022. u 06:20

ČAROBNA Letnja pozornica na Paliću i ovoga jula biće bar nakratko dom sedme umetnosti Starog kontinenta.

ЧАРОЛИЈА ПОКРЕТНИХ  СЛИКА ПОД ЗВЕЗДАМА: На летњој позорници на Палићу сутра ће отпочети 29. Фестивал европског филма

Foto: Tanjug

I to zahvaljujući Festivalu evropskog filma Palić, 29. po redu, koji će od 16. do 22. jula, doneti 130 filmova i ugostiti dve stotine umetnika i filmskih radnika iz cele Evrope.

Prošlogodišnji festival je bio jedan od najboljih, što organizatorima predstavlja svojevrsni zadatak i izazov da u tom ritmu nastave i ove godine.

- Pokazalo se koliko je ljudima nedostajala takva vrsta događaja i proslavljanje kulture na različite načine. Mi sebi uvek postavljamo najviše ciljeve i prilično sam optimističan da će i ovo izdanje festivala biti, takođe, jedno od najboljih - kaže Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta, producenta FEF.

- Glavni takmičarski program biće orijentisan ka filmovima za publiku, na koje su gledaoci dobro reagovali na najvećim festivalima. Ukratko, filmovi će biti zabavniji nego ikad. S obzirom na to da se radi o filmovima značajnih reditelja, trudićemo se da većinu njih dovedemo i predstavimo palićkoj publici i filmskim profesionalcima koji će biti na festivalu. U svim programima akcenat je na ženskim autorima, želja nam je da predstavimo što više njih, kako one koje su poznate i prepoznate, tako i one koje tek dolaze. Rodna ravnopravnost u filmskoj industriji nije puno zastupljena i želimo da i u tome damo svoj doprinos.

Gotovo svi fimovi koji će biti prikazani u takmičarskim i pratećim programima biće srpske, a puno njih i regionalne premijere. Među njima je i film "Stric", sa Predragom Mikijem Manojlovićem u naslovnoj ulozi, koji će srpsku premijeru imati 21. jula.

Hrvatsko-srpski film reditelja i scenarista Andrije Mardešića i Davida Kapca biće prikazan u takmičarskoj selekciji "Paralele i sudari". "Stric" je nedavno imao svetsku premijeru na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je osvojio Specijalno priznanje žirija novog takmičarskog programa "Proksima".

Koji će filmovi biti ovenčani "Zlatnim tornjem" i drugim nagradama odlučiće žiri koji će predvoditi Katrijel Šori, najveće ime izraelske filmske produkcije. Sa njim će biti filmski producent Lorna Ti, naša glumica Katarina Radivojević, reditelj Džošua Ti i Majkl Mekmehon, producent iz Velike Britanije.

U fokusu jedne od najprestižnijih filmskih smotri ove godine biće ukrajinski film.

- Sa Ukrajinom smo već nekoliko godina u kontaktu da se predstave njihovi filmovi. Situacija je sada kompleksna što se tič njihove zemlje, ali je predstavljanje određenih filmova već dogovoreno - najavljuje Tatić.

Ovogodišnji dobitnici nagrade "Aleksandar Lifka" za doprinos evropskoj kinematografiji su naš Dušan Kovačević, Mišel Azanvičijus i Igor Galo.

APLIKACIJA "U KOM FILMU IGRAŠ"

PRVI put u Srbiji FEF će predstaviti aplikaciju za mobilne telefone "U kom filmu igraš", inspirisanu evropskim filmom i dobitnicima nagrade "Aleksandar Lifka".

Predstavlja inovativnu formu zabave i zasnovana je na geolokaciji vašeg mobilnog telefona. Igrači se kreću po centru grada, laganom kratkom šetnjom posećuju osam lokacija - na kojima se nalaze zadaci i gledaju video-klipove inspirisane filmovima dobitnika nagrade "Lifka" - pokušavajući da reše misteriju gde je nestao poznati subotički glumac.

ZA MLAĐE GENERACIJE

VELIKI deo aktivnosti usmeren je ka publici mlađe generacije. Muzički program u "Abaziji" biće prilično atraktivan.

- Festivalski koncerti će biti zaista dobri. Među učesnicima će biti "Brkovi" iz Zagreba, "Gift", "Perpetum mobile"... Prilika za dobru zabavu neće izostati - najavljuje Tatić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest