NOVOSAĐANI OVACIJAMA ISPRATILI „MEFISTA“: Predstavom Harisa Pašovića SNP spustilo zavesu na svoju 162.sezonu

J. S.

13. 07. 2022. u 20:08

SPUŠTENA zavesa na spektakularnoj četvorosatnoj predstavi „Mefisto” u režiji Harisa Pašovića sinoć u Srpskom narodnom pozorištu, ujedno je označilo završetak 161. dramske sezone u najstarijem profesionalnom teatru u Srba.

НОВОСАЂАНИ ОВАЦИЈАМА ИСПРАТИЛИ „МЕФИСТА“: Представом Хариса Пашовића СНП спустило завесу на своју 162.сезону

V.Veličković

Publika je ovacijama pozdravila ovo ostvarenje, sastavni deo programskog luka „Tvrđava mira” Evropske prestonice kulture, titule koju Novi Sad obeležava cele ove godine.

Kultno delo Klausa Mana “Mefisto“ o usponu jedne umetničke karijere paralelno sa usponom nacističke države, na pozornicu SNP-a donelo je uzbudljivu priču o ambiciji.U predstavi se smenjuje 40 likova te je publika imala priliku da uživa u glumačkim bravurama- Mirjane Karanović, Miodraga Krivokapića, Gordane Đurđević Dimić, Lidije Stevanović, Sanje Ristić Krajnov, kao i mladog Aljoše Đidića koji je predvodio ovaj ansambl.

- Za mene roman „Mefisto“ Klausa Mana i ta uloga, imaju vrednost pre svega zato što je to epska priča o početku karijere jednog čoveka koji zbog svoje ambicije gazi preko svega da bi ostvario svoj cilj. Sve što prati njegov život odvija se u epskim razmerama. To je ogroman zadatak za svakog glumca - kaže Aljoša Đidić.

I reditelj Haris Pašović koji je ovom predstavom debitovao u SNP,zadovoljan je kako je ovo ostvarenje primila probirljiva novosadska publika.

- U predstavi postoje likovi koji ne žele da sarađuju sa nacistima.Nacizam je bio nulta tačka zla u civilizaciji i nema tog uspeha, nema te „umetnosti“ koji mogu opravdati saradnju sa onim koji su u gasnim komorama ubili više od šest miliona Jevreja i skrivili smrt još osamdeset miliona ljudi .- kazao je Pašović.

Pre nego što na jesen SNP otpočne svoju 162. sezonu, ansamblima opere i drame ovo leto biće radno. Orkestar Opere,predvođen sopranistkinjom Marijom Jelić nastupiće 19. jula na makedonskom festivalu „Ohirdsko leto”, dok će u avgustu, publika u Budvi gledati čak četiri predstave SNP-a na festivalu „Budva Grad teatar”: „Krvave svadbe”, „Ko je ubio Dženis Džoplin?”, „Taritf” i „Magbet”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEZNANJE, PORICANJE I ZABORAV : Filozofsko pozorište u Bitef teatru