"DARDANSKA DAMA" SA RIMSKOG SPOMENIKA: Nova provokacija Prištine, traže mermernu skulpturu nađenu kod Klokota

M. KRALj

13. 07. 2022. u 15:00

KAMPANjA koju je ponovo prošle nedelje započelo prištinsko ministarstvo kulture, omladine i sporta nastavila se juče novim saopštenjem.

ДАРДАНСКА ДАМА СА РИМСКОГ СПОМЕНИКА: Нова провокација Приштине, траже мермерну скулптуру нађену код Клокота

Foto: Promo

Kako su naveli u objavi na "Tviteru", među 1.247 artefakata koji se "nelegalno drže u Srbiji", a kako tvrde pripadaju Kosovu, nalazi se i mermerna skulptura poznata kao "Dardanska dama", pronađena u Vrbanu kod Klokota. Uz ponovljen zahtev da im se vrati, naveli su i da je mermerna skulptura "Dardanska dama" nastala u 2. ili 3. veku i da je jedinstven primer umetničkog stvaralaštva starosedelačkog stanovništva.

Optužujući Srbiju da "očigledno krši konvencije UNESKO, originalni sporazum i Ahtisarijev dokument", autori saopštenja ministarstva koje vodi Hajrula Čeku ponavljaju da su "artefakti odneti na privremenu izložbu u Beograd 1998. godine i da nikada nisu vraćeni u Narodni muzej Kosova.

Na ovo saopštenje reagovalo je odmah i naše ministarstvo kulture i informisanja, nazivajući zahtev privremenih institucija Prištine - besmislenim, i ukazujući da je na nastavak kampanje pokušaj preotimanja kulturnog nasleđa i njegove zloupotrebe u konstruisanju nepostojeće državnosti i kulturnog identiteta tzv. Kosova.

- Taktika nasilnog prisvajanja kulturnog nasleđa je providna - poručuju iz našeg MKI. - Ona se sastoji u ideji sprovođenja propagande da 100 puta ponovljena laž postaje istina. Međutim, u ime zaštite univerzalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, Republika Srbija i Ministarstvo kulture i informisanja neće dozvoliti da laž, makar se ona ponovila i nebrojeno puta, postane uverljiva i prihvatljiva.

PROŠLE NEDELjE SVOJATALI NEOLIT

PREMA istom receptu, krajem prošle nedelje prištinsko ministarstvo kulture, omladine i sporta oglasilo se na "Tviteru", insistirajući na keramičkom predmetu iz ranog neolita (na slici levo), koji datira oko 7-6. milenijuma pre nove ere. Reč je o artefaktu koji su stručnjaci Narodnog muzeja u Beogradu otkrili svojevremeno tokom arheoloških istraživanja na području Srbice.

Ministarstvo kulture i informisanja ukazalo je u svom saopštenju na ugroženost kulturne baštine na teritoriji AP Kosova i Metohije i činjenicu da iza navodne brige Prištine o kulturnom nasleđu stoje hiljade spaljenih, srušenih i oskrnavljenih crkava, manastira, spomenika kulture:

- Upravo ove činjenice najslikovitije pokazuju "meru" njihove brige za kulturno nasleđe.

Skulptura koju sada traže iz Prištine iskopana je pedesetih godina prošlog veka, otkrivena je na lokalitetu Vrban ili Urban kod Kolot banje, kaže za "Novosti" Slobodan Fidanovski, koji je u Muzeju Kosova i Metohije bio kustos za zbirku rimskog i kasnoantičkog perioda, sve do 1993. godina, kada je prešao u beogradski Narodni muzej:


- Otkrivena je slučajno i pretpostavlja se da je bila deo nadgrobnog spomenika, na kome je prikazana pokojnica u odori tog vremena, tačnije sredine 2. odnosno početka 3. veka nove ere. Pripada rimskoj provincijskoj kulturi, a radio ju je verovatno neki lokalni majstor. Ona je jedini primerak pune plastike sa tog područja, rađena u autohtonom maniru.

Prema rečima našeg sagovornika, rađena je od mermera, visoka je 75 centimetara, široka 55, dok joj je debljina 15 centimetara.

- Upravo te dimenzije pokazuju da nije u pravom smislu skulptura, već deo nadgrobnog spomenika - nastavlja Fidanovski. - Na osnovu iskopavanja na terenu, kolege su donele zaključak da je verovatno reč o nekropoli gradskog naselja čije se ime ne zna. Ime "Dardanska dama" dobila je jer je od Skoplja do Niša, uključujući i Kosovo i Metohiju, to bila, u jednom trenutku, teritorija plemena Dardanci, a njihova politika je da su oni naslednici Dardanaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju