DUGI RAZGOVORI SA PUBLIKOM: Mladen Kovačević o premijeri filma o varioli veri u Karlovim Varima

A. P.

06. 07. 2022. u 09:59

DUGOMETRAŽNI dokumentarni film "Još jedno proleće" (Another Spring) srpskog reditelja i scenariste Mladena Kovačevića imao je preksinoć svetsku premijeru na 56. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, kao deo novopokrenutog takmičarskog programa Proxima.

ДУГИ РАЗГОВОРИ СА ПУБЛИКОМ: Младен Ковачевић о премијери филма о вариоли вери у Карловим Варима

Iva Plemić Divjak i Mladen Kovačević, Foto Karlove Vari

U fokusu filma je epidemija velikih boginja (variola vera) u Jugoslaviji početkom sedamdesetih, a autor prati put ove smrtonosne bolesti (koja je samo u 20. veku odnela 500 miliona života) od nultog pacijenta, širenja epidemije, pa do masovne vakcinacije u tadašnjoj Jugoslaviji. Narator filma je epidemiolog Zoran Radovanović, koji je u to vreme bio aktivni učesnik i vođa jednog zdravstvenog tima i koji se sa rediteljem Kovačevićem i producentkinjom Ivom Plemić Divjak poklonio publici koja je aplaudirala u punoj sali Municipal Theatre u Karlovim Varima.

- Prve dve projekcije bile su rasprodate, film je izazvao veliko interesovanje - kaže Kovačević, za "Novosti", iz Karlovih Vari.

Autor dodaje da je razgovor posle filma trajao više od sat vremena.

- Na premijeri sa mnom je i profesor Radovanović pa je bilo interesantno prepustiti njemu da odgovara na većinu pitanja. On je, s puno šarma, odgovarao na pitanja o epidemiji iz 1972, ali i poredio je sa sadašnjom pandemijom - objašnjava Kovačević.

"Još jedno proleće" prikazuje kako je smrtonosni virus od bazara u Iraku 1972. neprimećeno unet u Jugoslaviju. Zaraza se širila mesec dana pre nego što je otkrivena na Kosovu, dok se u beogradskim bolnicama broj zaraženih i dalje neometano uvećavao.

Film je nastao u produkciji kuće "Horopter", a nacionalni koproducenti su Radio-televizija Srbije i Cinnamon Production. Koproducent je i Bocalupo Films iz Francuske. Uz Filmski centar Srbije, novi film Mladena Kovačevića podržao je i Doha film institut.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!