JAĆIMOVIĆ U "BOBURU": Dokumentarac Mladena Kovačevića o našem alpinisti prikazan u Parizu

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

17. 04. 2022. u 22:24

NESVAKIDAŠNjA i uzbudljiva avantura alpiniste Dragana Jaćimovića iz Pančeva, prvog Srbina koji je osvojio Mont Everest, pretočena u dokumentarni film "4 godine u 10 minuta", prikazana je u petak u Parizu, u Francuskom centru savremene umetnosti "Žorž Pompidu", popularnom "Boburu".

ЈАЋИМОВИЋ У БОБУРУ: Документарац Младена Ковачевића о нашем алпинисти приказан у Паризу

Foto promo

Projekciji su prisustvovali scenarista i reditelj Mladen Kovačević i producent Iva Plemić.

Jaćimovićevi dnevnički zapisi i video-arhiva tokom ekspedicije iz 2000. godine korišćeni su kao građa za film. Autentični snimci iz ledenih bespuća s vrha Himalaja i Jaćimovićeva borba za dah i svaki santimetar nikoga nisu ostavili ravnodušnim. Posle projekcije organizovana je i debata u kojoj je publika mogla da sazna još niz zanimljivih podataka o Jaćimovićevom velikom poduhvatu. Ideja za film se, inače, rodila spontano, 17 godina kasnije, kada je Jaćimović pokazao snimke Kovačeviću.

Film je od tada prikazan na velikom broju festivala širom sveta, a dobitnik je i više priznanja, među kojima su nagrada na filmskom festivalu u Nionu i nagrada za najbolji srpski dokumentarni film na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldoks 2018. U okviru programa "U avanturu!" u kategoriji dokumentarnog filma koji se održava od 25. marta do 12. juna, Kovačevićev film će u "Boburu" ponovo biti prikazan 7. maja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti