SLAVNA VREMENA ŽANA GABENA: Pred publikom plakati, omiljena pića, šeširi, lule, nagrade, odlikovanja čuvenog francuskog glumca (FOTO)

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

28. 06. 2022. u 13:57

FOTOGRAFIJE, pisma, predmeti, odeća, dokumenti, ploče, plakati, omiljena pića, kolekcija šešira, emisije, isečci iz novina, radni sto, naočari, lule, penjoar, odlikovanja, portreti, nagrade, priznanja, ratno doba i vreme slave, stihovi koje je recitovao svojim zavodljivim baršunaskim glasom, snimci iz filmova sa Belmondom, Fernandelom, Linom Venturom...

СЛАВНА ВРЕМЕНА ЖАНА ГАБЕНА: Пред публиком плакати, омиљена пића, шешири, луле, награде, одликовања чувеног француског глумца (ФОТО)

Foto G. Čvorović

Sve ono što je voleo slavni francuski glumac Žan Gaben, što je činilo njegov život i život oko njega, našlo se na velikoj izložbi na 700 kvadrata u galeriji "Landovski" u Bulonju pored Pariza, koju su "Novosti" imale priliku da posete.

- Izložbu smo pripremali više od godinu dana. Između ostalog, na postavci se nalaze i dvanaest ekrana i tri projektora, a izloženo je više od hiljadu predmeta - ističe, za "Novosti", producent izložbe Fransoa le Go.

Postavka teče dugim hodnikom, gde su najpre izloženi foto-portreti slavnog glumca. Staza, kroz galerijski prostor, zatim vodi od njegovih najranijih dana i detinjstva, preko boravka u Americi, do blistavih glumačkih rola u drugoj polovini prošlog veka. Tu su prisećanja na njegove uloge u filmovima "Obala u magli", "Dan se rađa", "Ne dirajte u lovu", "Francuski kankan", "Velika porodica", "Jadnici"... Eksponati su doneti iz različitih muzeja i Francuske kinemateke, a dosta predmeta je na raspolaganje stavila i Gabenova porodica.

- Odlazio sam sa komesarom izložbe Patrikom Glatrom i saradnicom Mari Haldenveng kod Gabenovog sina Matijasa u Pont Evek u Normandiji, gde smo napravili izbor i preuzeli eksponate - prenosi nam Le Go.

Istovremeno sa izložbom, objavljena je i velika monografija o Žanu Gabenu, koja u neku ruku predstavlja i katalog postavke.

Put vodi kroz deo od stotinak filmova, od kojih su mnogi postali klasici. Njegovo ime je na platnu inkarniralo Francusku. Izložbena saga seže u 1904, kada se rodio Žan Aleksi Gaben Monkorže, sin kafe-pevača opereta Ferdinanda Gabena i šansonjerke Elen Peti, koja je napustila karijeru da bi se posvetila porodici. Bez majke je ostao u vreme Prvog svetskog rata. Voleo je biciklizam i boks koji mu je promenio lični opis, harmoniku, konje i vozove koji su ga podsećali na detinjstvo. San da vozi lokomotivu na filmu ostvario mu se 1938. godine. Pre rata snimao je i sa Marselom Karneom, a prve korake na platnu načinio početkom tridesetih, neposredno po pojavi zvučnog filma u Evropi!

Postavka dalje prati njegovo odbijanje da snima za naciste, kada je napustio Francusku i na brod za Ameriku ukrcao svoj bicikl i akordeon već početkom 1941. Nije mu se posrećilo u Holivudu, pa je otišao u Njujork gde se u kabareu "Pariski život" sreo sa Marlen Ditrih, koja mu je pomogla da u Kaliforniji, kasnije, napravi svoju "malu Francusku". U kući, koja je pripadala Greti Garbo, i u kojoj su živeli, pripremala mu je kulinarske specijalitete iz otadžbine i dobavljala francusko vino koje su ispijali slušajući ploče Edit Pjaf. Deo te atmosfere dočaran je i na izložbi.

Čim mu se ukazala prilika, angažovao se pri francuskim marincima 1943. De Gol ga je zamolio da prethodno snimi propagandni film. Posle je ratovao u tenkovskoj jedinici koja je iz Alzasa došla sve do Hitlerove vikendice u Berhtesgardenu. Svedoče o tome izloženi šinjel, dokumenta, pa i tajne depeše koje pokazuju da se za njega zanimao i Ef-Bi-Aj. Posle toga, kažu, nije želeo da glumi vojnike. Rata mu je bilo dosta uživo. Bili su mu draži policajci i vagabundi.

Od 1947. usledio je povratak na film. Dve godine kasnije se oženio treći put. Sa Dominik Furnije je imao troje dece, a ona je preminula 2002. u 84. godini. Gaben je svet napustio mnogo ranije, 1976. Ostale su zabeležene lepe reči koje je imala za svog muža.

"Inspektor Megre" koji je detinjstvo proveo na obalama Oaze, voleo je u privatnom životu selo, a seljani su ga smatrali svojim. Za posebnim stolom, na samom ulazu na izložbu, servirana je obična čaša uz sifon za sodu i flašu pikona, dodatka na bazi gorke trave, sušene pomorandže i kinina, koji se dodaje pivu ili belom vinu, kao što je to bilo u Gabenovom slučaju. Malo dalje, na izložbi poređane su i gajbice crnog vina, od kojih se izvajao "kavarok".

Na kraju, portreti, plejada onih umetnika kojima je zasluženo pripala nagrada imena Žana Gabena. Među njima, jedan Vensan Lendon, Matje Kasovic, Gijom Depardje. Ovih dana, izložbu posećuju svi oni kojima su srcu prirasli francuska kinematografija i sentimenti prošlog veka. Bilo je, nekako, prirodno da bude priređena baš ovde.

- Baba i deda Žana Gabena živeli su u Bulonju. Ovde su, na lokalnom groblju, i sahranjeni. Žan je kao mali mnogo vremena provodio s njima. Ispostavilo se i da je kasnije najviše snimao u studiju Bulonj Bijankur. Postoji, dakle, njegova istinska veza s ovim gradom - poručuje Le Go.

Prvobitno planirana do prvih dana jula, izložba o glumcu čije je filmove odgledao 161 milion gledalaca u bioskopima, produžena je sve do jeseni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna