EKSKLUZIVNO Oskarovac DŽoel Koen za "Novosti": Zbog montažerke horora ušao sam u svet filmova

J. Kebler, od stalnog dopisnika Zagreb

24. 06. 2022. u 12:29

NIKADA nisam bio u ovom delu Evrope i ovo mi je prvi put da se susrećem sa mladim ljudima koji su se već afirmisali u svetu filma.

ЕКСКЛУЗИВНО Оскаровац Џоел Коен за Новости: Због монтажерке хорора ушао сам у свет филмова

Džoel Koen na Lopudu, Foto Promo

Najavljeno je da vodim master klas, a ja bih to pre nazvao prijateljskim razgovorima i razmenom iskustava sa filmskim stvaraocima iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, BiH i drugih zemalja na jugoistoku Evrope - kaže, ekskluzivno za "Novosti", slavni američki režiser i scenarista, četvorostruki oskarovac Džoel Koen, sa kojim smo razgovarali na otvaranju "Ponta Lopud" festivala na ostrvu Lopud pored Dubrovnika.

Uz svoga brata Itana, Džoel je dao jedinstven autorski pečat legendarnim naslovima kao što su "Fargo", "Veliki Lebovski", "O, brate, gde si?", "Nema zemlje za starce"... Potpis braće Koen postao je garancija za otkačenu, originalnu i kvalitetnu filmsku priču.

- Veoma je inspirativno da u ovom delu Evrope postoji festival koji je stvoren za mladu generaciju filmadžija. Toga nema baš mnogo ni u svetu, ne događa se često. Uglavom se na festivalima druže stari i iskusni reditelji, scenaristi ili glumci, a mladi tek čekaju svoju priliku - kaže Koen.

"Veliki Lebovski", Foto IMDb 

U šest festivalskih dana biće prikazani brojni Koenovi filmovi, među kojima i "Ozbiljan čovek" i "Spaliti nakon čitanja", a "Pontu Lopud" je otvorio "Fargo" u kojem glumi i rediteljeva supruga, slavna glumica Frensis Mekdormand, koja je takođe gošća festivala. Ovaj bračni par 1996. za pomenuti film nagrađen je Oskarima - ona za glumu, on za scenario.

Na pitanje kako je odlučio da se bavi filmom, Koen odgovara:

- Nisu me inspirisala neka poznata imena, već montažerka niskobudžetnih filmova iz Njujorka! Ona me nadahnula da se bavim ovim poslom, a radila je najčešće horor filmove.

Išao sam i u filmsku školu, ali od nje sam najviše naučio.

"Nema zemlje za starce", Foto IMDb 

U početku, kako kaže, nikoga nije poznavao iz sveta sedme umetnosti, a ističe da mu je to bila i prednost:

- Prvi film mi je bio i prvi filmski set koji sam uopšte imao, a onda smo brat i ja počeli saradnju koja traje do danas.

Braća Koen radila su na brojnim filmovima koji su ih proslavili u svetu, a Džoel kaže da su inspiraciju često imali i kroz literaturu.

- Bila je to na neki način i posveta drugim, već snimljenim filmovima. A mene je privlačila i klasika, poput Šekspirovih dela, iako nisam bio stručnjak za tu vrstu literature. Gledao sam adaptacije Šekspirovih dela za pozorišta i tako je počelo moje druženje sa njim - kaže Džoel.

Džoel Koen na Lopudu, Foto Promo

Prvi podsticaj dala mu je supruga Frensis Mekdormand, nagovarajući ga da režira "Magbet" za pozorište, ali Džoel Koen nije bio baš oduševljen:

- Iskreno, nisam znao kako da to uradim. Bilo mi je komplikovano i da zamislim kako bi to funkcionisalo u pozorištu, ali na filmu mi je već bilo bliže. Tražio sam neki zanimljivi pristup, a nije me baš ni mučilo kako će to prihvatiti filmska publika.

Koen tvrdi da mu je teško da napiše scenu za film ako ne može prvo da je vizuelizuje:

- Najvažnije mi je da je mogu zamisliti u svojoj glavi pre nego što je snimim. Mnogo razmišljam pre nego što počne snimanje, jer mi je jasno da će takva reakcija biti i kod publike.

Filmsku produkciju istočne Evrope, dodaje, poznaje samo po filmovima koji su prikazani na velikim festivalima, a dolazak na Lopud biće za njega prilika da iz prve ruke, od reditelja, glumaca i scenarista sazna sve što se na ovim područjima radi. Nakon što je prikazan njegov film "Fargo", reditelj nam otkriva da nije sklon gledanju filmova koje je snimio.

- Strah me je grešaka koje sam napravio, one se više ne mogu ispraviti. "Fargo" sam radio pre dvadeset i pet godina, ali ga danas ne gledam, to prepuštam publici koja voli film - iskren je Džoel.

Na "Ponta Lopud" festivalu biće prikazan i Oskarom nagrađeni film "Zemlja nomada" u kojem je ovo priznanje za glavnu žensku ulogu dobila i Koenova supruga. Ona će takođe sa učesnicima master klasa na Lopudu razgovarati o izazovima pripreme i snimanja filmova u današnjem svetu. I dok rado priča sa mlađim kolegama, retko daje intervjue, živi povučeno, van holivudskog glamura.

Sa Frensis Mekdormand, Foto EPA

DRUŽENjE SA GLUMCIMA IZ REGIONA

BRAČNI par Koen - Mekdormand ovde će se družiti i sa glumcima iz regiona, Goranom Bogdanom, Juditom Franković, Anjom Matković, Jovanom Stojiljković, Pavlom Čemerkićem, Sarom Klimoskom i drugima. U ambijentu u franjevačkom samostanu biće prikazan i dokumentarni film o Alekseju Navaljnom, kanadskog režisera Danijela Rohera, a projekcija će biti zatvorenog tipa, samo za pozvane gledaoce.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni