SPOMENIK MIŠKOVIĆU: Odluka Gradskog veća Valjeva o počasti našem baletskom asu

B. P.

23. 06. 2022. u 08:40

U VALjEVU će biti podignut spomenik svetski čuvenom baletskom igraču Miloradu Miškoviću, koji je rođen u gradu na Kolubari.

СПОМЕНИК МИШКОВИЋУ: Одлука Градског већа Ваљева о почасти нашем балетском асу

Foto Vikipedija

Spomenik će se nalaziti u Uzun Mirkovoj ulici, na samom ulasku u naselje Kolubara dva.

Gradsko veće Valjeva prihvatilo je predlog Fondacije "Milorad Mišković" o podizanju spomenika baletskom asu, a saglasnost je dalo i Ministarstvo kulture. Prostor površine 10 sa 10 metara je, kako je rečeno, usmeren ka glavnoj gradskoj ulici. Centralno mesto zauzimaće fontana u čijem središtu će se nalaziti spomenik Miškoviću.

Milorad Mišković je rođen 1928, a preminuo je u Francuskoj, u Nici, 21. juna 2013. godine. Najslavniji deo karijere ostvario je u Parizu, a svojevremeno su ga poredili sa čuvenim Rudolfom Nurejevom. Kada je prestao da nastupa na sceni, postao je predsednik Asocijacije za igru Uneska.

Ostalo je zabeleženo da je višedecenijski direktor pariske baletske scene Lifar svojevremeno izjavio da je Mišković prvi Jugosloven koji je Grad svetlosti bacio pod noge. Njegovu karijeru, tokom koje je nastupao na svim najpoznatijim svetskim scenama, obeležile su brojne nagrade i priznanja. Nikada, međutim, Mišković nije zaboravio rodno Valjevo, koje je isticao u intervjuima i izjavama za medije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)