SKANDAL U NARODNOM MUZEJU SLOVENIJE: Otkrili lažnog Pikasa

J. Kebler, od stalnog dopisnika Zagreb

10. 06. 2022. u 10:06

SPEKTAKULARNA izložba remek-dela iz privatne zbirke Boljkovac u ljubljanskom Narodnom muzeju Slovenije otkazana je juče doslovno nekoliko časova pred svečano otvaranje, a direktor muzeja Pavel Car dao je ostavku.

СКАНДАЛ У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ СЛОВЕНИЈЕ: Открили лажног Пикаса

Slika pripisana Pikasu, Foto NMS

Na zidovima muzeja izloženo je 160 slika, među kojima su i dela Pikasa, Matisa, Miroa, Šagala, Kazimira Maljeviča, a onda su ugledni istoričari umetnosti zapretili skandalom ako se izložba otvori, jer tvrde da se radi o falsifikatima.

- To su lažnjaci, to se vidi sa neba - upozorava kritičar Brane Kovič, uz napomenu da ne treba biti stručnjak da se to utvrdi.

- To je sramota za Narodni muzej koji ove godine slavi 200 godina postojanja. Zgroženi su i drugi eksperti, koji tvrde da nema govora da je reč o originalima.

- Odakle Pikaso u Ljubljani, to jednostavno nije moguće, jer u Sloveniji nema originalnog dela velikog umetnika - procenjuje istoričar umetnosti Aleksander Basin. Smatra da možda postoji neka grafika, ali ulje svako ne. Kritičari tvrde da je u poslednji čas sprečena još veća blamaža, a da se u Sloveniji zna da Niko Boljkovac u svojoj privatnoj zbirci ima svega i svačega.

Sve je počelo kada je na "Fejsbuku" objavljen tekst u kome se tvrdi da je reč o falsifikatima. Tada su i ugledni istoričari umetnosti reagovali i to potvrdili, pa je usledila lavina reakcija.

- Jasno je da su falsifikati. Ni kustosi u muzeju nisu znali šta se sprema, saznali su kada su već bile poslate pozivnice za otvaranje - kaže, za "Novosti", Brane Kovič, ugledni slovenački stručnjak.

- Skupljam umetnine pedeset godina - poručio je Boljkovac, koji je jedno vreme imao i galeriju u Ljubljani. Poznavaoci slovenačke likovne scene tvrde da je Boljkovac počeo da skuplja umetnine u vreme bivše Jugoslavije, navodno i kao poverljiva osoba komunističkog sistema u Sloveniji, a da nikada nije bio ozbiljan kolekcionar.

ŠTETA

Izložba je pripremana u mandatu bivšeg premijera Janeza Janše, koji je imenovao Pavla Cara na mesto direktora Narodnog muzeja. Inače, Car nema veze sa umetnošću, stručnjak je i za oružje, a često se, kažu, slika i sa nacističkim obeležjima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!