SVI MI ČEKAMO NEKO ČUDO: "Novosti" sa laureatima 67. Pozorja u Novom Sadu

J. Simić

05. 06. 2022. u 15:13

DA i u trećoj deceniji 21. veka magija pozorišta uspešno odoleva izumima poput bioskopa, televizije i tehnoloških novotarija, dokaz je i završna svečanost 67. Sterijinog pozorja, pre dve večeri na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

СВИ МИ ЧЕКАМО НЕКО ЧУДО: Новости са лауреатима 67. Позорја у Новом Саду

Foto J. Simić

Neposredno uoči svojevrsnog vatrometa Sterijinih nagrada, cveća, dubokih naklona i aplauza namenjenih protagonistima koji su se od 26. maja do 3. juna smenjivali na pozornicama ovog festivala, rediteljki Vidi Ognjenović uručena je nagrada za životno delo "Hugo Klajn". Nju svake dve godine zajedničkom odlukom dodeljuju Sterijino pozorje, Međunarodni teatarski festival MES Sarajevo, "Borštnikovo srečanje" Maribor, Grad teatar Budva i "Sarajevofest-umjetnost i politika".

Dirnuta priznanjem koje nosi ime čuvenog jugoslovenskog psihoanalitičara, đaka Sigmunda Frojda, stalnog reditelja Narodnog pozorišta u Beogradu, profesora režije i šekspirologa, Vida Ognjenović u besedi-zahvalnici ispričala je davnu anegdotu kada ju je mali sin njenih rođaka upitao: "Šta je to reditelj?"

- To je onaj ludak koji zna kako treba da se glumi a nije glumac, zna kako treba da izgleda scena a nije scenograf, zna šta glumac za ulogu treba da obuče, a nije kostimograf, zna kakva je muzika potrebna, a nije muzičar - odgovorila je prozna i dramska spisateljica, rediteljka i autorka mnogih dramatizacija, dvostruka dobitnica Sterijinog priznanja.

Jezdić je po oceni žirija najbolji glumac i minulog Pozorja a svog drugog "Steriju" osvojio je delikatnom ulogom iznurenog prosjaka u predstavi "Čudo u Šarganu" Ljubomira Simovića, u režiji Jagoša Markovića (JDP).

- Ovaj lik satkan je od rediteljeve odgovornosti i neke moje glumačke i ljudske odvažnosti. Nama je bilo važno da iz prikaza sredine u kojoj živimo izvajamo lik da to bude jedan od ljudi koji žive tu pored nas i žive svoje čudesne živote, odricanja i podvizavanja. Svi se mi u nekim trenucima nadamo čudu - kazao nam je Jezdić uz opasku da nas i "iz ove situacije samo čudo može spasti".

"Čudo u Šarganu" iznedrilo je i najbolju glumicu Pozorja. To je Sanja Marković, Cmilja u Simovićevom tekstu koja je dobila i nagradu za glumačku bravuru "Zoran Radmilović".

- Nagrade su me sustigle nenadano, osećam se privilegovanom i veoma sam zahvalna. Moju Cmilju muče problemi koje muče gotovo sve generacije. Ona sanja male stvari, vodi se srcem, ali i razumom - kazala je mlada glumica kojoj je ovo treća predstava u rediteljskoj podeli Jagoša Markovića.

Detalj da je među ovogodišnjim laureatima i kolega iz njegove klase Jezdić, za glumca Aleksandra Srećkovića Kuburu, nagrađenog za rolu Alojza Kavrana u "Godinama vrana" Siniše Kovačevića (Narodno pozorište Beograd), čini ovaj festival još uzbudljivijim:

- Imali smo pred sobom veoma dobar Sinišin tekst sa jasnim i slikovitim karakterima i nije bilo teško staviti sebe u hladne, gladne i razrušene godine pred kraj Prvog svetskog rata. Nagrade su poželjne, ali mogu i da opterećuju jer se očekuje da ih ubuduće stalno opravdavamo.

Reditelj Kokan Mladenović na minulom Pozorju nagrađen "Sterijom" za pobedničku predstavu "Poslednje devojčice" po tekstu Maje Pelević, takođe sterijanskog laureata, a u izvođenju ansambla Pozorišta "Deže Kostolanji" iz Subotice, rekao je da ovaj komad govori "u kakvom nesrećnom pravcu ide naša civilizacija uglavnom preko leđa ženskog sveta ali sa podjednakim nesrećama oba pola".

On dodaje da bi voleo da se u život vrate Jugoslovenske pozorišne igre "jer bi kvalitet predstava bio valjaniji a svi teatri u regionu bi od tog povratka prosperirali".

O umetničkim dometima 67. Pozorja, kako reče u završnoj reči direktor dr Miroslav Miki Radonjić, neka govori javnost. Igrano je 27 predstava a od tog broja devet se, po odabiru selektora dr Milivoja Mlađenovića pod geslom "Vreme teskobe", nadmetalo za Sterijinu nagradu.

NAGRADA "DEJAN MIJAČ"

NAREDNO, 68. Pozorje biće bogatije za jedno priznanje. Kako je najavio direktor festivala dr Miroslav Radonjić, biće ustanovljena nagrada za režiju koja će nositi ime Dejana Mijača (1934-2022), jednog od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih reditelja 20. i 21. veka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024