NASTAVLJENA TRADICIJA: U dvorištu leskovačke škole javni čas stripa na otvorenom

Игор Митић
Igor Mitić

02. 06. 2022. u 13:30

Nakon dve godine pauze zbog pandemije virusa korona u dvorištu Osnovne škole „Josif Kostić“ ponovo je održan javni čas stripa na otvorenom u organizaciji Leskovačke škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“.

НАСТАВЉЕНА ТРАДИЦИЈА: У дворишту лесковачке школе јавни час стрипа на отвореном

foto: GU Leskovac

Javni čas je zbog velike zainteresovanosti đaka ove godine podeljen u dva dela. Prvi je održan 27. maja u učionicama pet osnovnoškolskih ustanova, kada je oko 1.000 učenika istovremeno napravilo prve korake u svetu stripa, a drugi na tradicionalan način - u dvorištu najstarije osnovne škole u gradu.

- Nije bilo moguće okupiti čak 1450 učenika na jednom mestu. Interesovanje je veliko. Leskovac je svetski grad stripa. Ove godine obeležavamo i 25 godina od prve „Balkanske smotre mladih strip autora“ na kojoj ćemo ponovo imati rekordan broj učesnika iz više od 80 zemalja – kazao je Marko Stojanović, predavač u Leskovačkoj školi stripa.

Jubilarna „Balkanska smotra mladih strip autora“ biće održana od 24. do 26. juna. Javni čas stripa je uvod u tu manifestaciju i na njemu svake godine učestvuje sve veći broj učenika leskovačkih osnovnih škola što ga čini jedinstvenim u jugoistočnoj Evropi.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je istakao da su javni čas stripa i balkanska smotra odnosno ljudi koji ih stvaraju ponos grada na Veternici.

- Lokalna samouprava prepoznaje značaj stripa i nastaviće da podržava ove manifestacije, promovisanje mladih i razvoj devete umetnosti – poručio je Cvetanović.

NAJBOLjI STRIP KAIŠ

Na ovogodišnji konkurs za najbolji strip kaiš, koji Leskovačka škola stripa organizuje deseti put, javio se 1871 učenik iz 52 škole iz Srbije, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine. Masovno učešće leskovačkih đaka na ovom konkursu je bio i povod da pre šest godina bude organizovan i prvi javni čas stripa na otvorenom.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)