FAJRONT JE NAJRUŽNIJA REČ: Predstavljena knjiga izabranih priča "Đavolje jaje" Nebojše Jevrića

D. BOGUTOVIĆ

28. 05. 2022. u 09:52

BOEM i novinar, hroničar mraka velegradskog i ratni reporter, izokrenuti lord Bajron, pobunjenik protiv sveta i podanik književnosti.

ФАЈРОНТ ЈЕ НАЈРУЖНИЈА РЕЧ: Представљена књига изабраних прича Ђавоље јаје Небојше Јеврића

Foto: "Glasnik"

 Ovako je urednik Petar V. Arbutina, predstavio pisca Nebojšu Jevrića (1959), čija je knjiga izabranih priča "Đavolje jaje", u izdanju "Službenog glasnika", predstavljena juče u knjižari "Geca Kon".

Autor piše o autentičnim ličnostima, najpre iz rodnog Bijelog Polja, a zatim Beograda, gde je došao na studije, kao i o ratnim događajima na prostorima nekadašnje Jugoslavije.

Pred čitaocima promiču pijanci, sanjari, kockari, prevaranti, sumnjive dame, kao i mnogobrojni poznati pisci kao što su Branislav Petrović, Mihiz, Aleksandar Sekulić, Miodrag Bulatović, Jakov Grobarov, Milan Nenadić, Milan Lalić, Milisav Krsmanović...

- Priče su slojevite, promišljene i pogađaju u srž stvari. Ono što je čuo i video pisac prelama kroz svoju prizmu, i od sirovog materijala pravi saosećajnu priču. Uz to, kada piše i o najtežim temama, uspeva da spontano unese dašak duhovitosti. Za njega i njegove junake najcrnja srpska reč je - fajront.

Foto: "Glasnik"

 

Živopisno, kratko, odmerenim rečenicama, ove priče se bore protiv dosade, bolesti ovog vremena - rekao je dr Dobrivoje Stanojević.


U svakom od likova u ovim pričama, prvosveštenicama boemskog panteona beogradskog, druge polovine 20. veka, može se napisati posebna priča. Ili se može čuti ko zna koja njena, u kafanskim dimovima, nadograđena varijanta, kao jedno od bezbrojnih lica plemenitih noćobdija, kojima je poezija bila religija, a život gorčina i radost istovremeno.

Danas većine od njih više nema, preselili su se u nebeske krčme, istakao je Arbutina.


- Ima pisaca boljih od mene, ali sam ubeđen da niko više od mene ne voli toliko svoje junake. Uvek sam smatrao da pisac mora da bude advokat, tragajući po zlu za pričom i da bezuslovno bude na strani onih o kojima piše - rekao je Jevrić. - Živeći u ranoj mladosti kraj beogradske Železničke stanice, upoznao sam neobične ljude čije su me sudbine inspirisale.

Anegdota


NEBOJŠA Jevrić se prisetio jednog od prvih susreta sa tada već uveliko poznatim Miodragom Bulatovićem, koji ga je pozvao na ručak u "Kolarac". On se malo stidljivo nećkao, na šta mu je Bule uzvratio: "Jedi, ko zna kada ćeš sledeći put, kada si odlučio da budeš pisac."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju