SVETLOPISI STAROG GRADA: Odabrana dela majstora fotografije Branibora Debeljkovića od večeras u UK "Parobrod"

M. Mirković

07. 05. 2022. u 10:25

IZLOŽBA "U objektivu - Branibora Debeljkovića", organizovana u saradnji UK "Parobrod" i Foto saveza Srbije, otvara se večeras u 19 časova u glavnom holu ove ustanove kulture na Dorćolu, gde će tokom naredne dve nedelje biti izloženo 75 odabranih radova ovog velikana - magistra farmacije, majstora fotografije, umetnika, pedagoga, istraživača i istoričara umetnosti kojoj je posvetio život.

СВЕТЛОПИСИ СТАРОГ ГРАДА: Одабрана дела мајстора фотографије Бранибора Дебељковића од вечерас у УК Пароброд

"Zaleđena obala", 1938., Foto Branislav Bane Đorđević

Šest i po decenija je Branibor Debeljković (1916-2003) bio potpuno posvećen i angažovan u svim domenima fotografije, kao umetnik, profesor, teoretičar, istoričar i pisac. U njegovom bogatom opusu, među hiljadama negativa i fotografija iz arhive, uočljiva je posebna posvećenost temi Beograda. Svojim objektivom, bezmalo svakodnevno, registrovao je razvoj grada i život sugrađana u posleratnim godinama, vođen željom da ovekoveči zdanja koja su nestajala ustupajući prostor novim, većim i lepšim. Pratio je život sugrađana i njihovo prilagođavanje novoj realnosti i modernijim vremenima. Svoj je objektiv često usmeravao ka rekama i pijacama jer one odslikavaju šarm i dušu grada.

Branibor Debeljković, Foto Branislav Bane Đorđević

"Tema ove izložbe nije Debeljković kao umetnik već pre svega kao hroničar čije fotografije, kao otrgnute stranice iz beležnice autora, sa nostalgijom ali i sa radošću, ostavljaju pokolenjima zapis o prohujalim vremenima Beograda", zapisao je Velisav Tomović o postavci u "Parobrodu" - koja predstavlja tek deo selekcije fotografija iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka.

- Pre 11 godina u Galeriji "Beograd" izložili smo radove na temu starog Beograda iz šezdesetih i sedamdesetih, a ovoga puta fotografije nas vode nešto malo dalje u prošlost, hteo sam da napravim mali pregled zbivanja u prve dve dekade druge polovine 20. veka - veli Dušan Debeljković, sin slavnog fotografa koji brine o očevoj ostavštini.

- Posebne teme su pijace i reke, tu je jedan prikaz beogradskih reka iz pedesetih, čak i jedan predratni snimak, kao i prizori koji oživljavaju atmosferu beogradskih pijaca tog doba.

"Fijakeri", Foto Branislav Bane Đorđević

Izložbu će otvoriti Milena Marjanović, poznavalac Debeljkovićevog opusa, sa kojom je Dušan sarađivao i na izložbi očevih portreta, "Lica" u KCB. Ta je postavka bila dopunjena zapisima iz laboratorije i razmišljanjima o (auto)portretu, iz arhive samog autora, koji je kao umetnik-fotograf izlagao više od 200 puta diljem planete, bio ovenčan sa 80 priznanja, nosilac zvanja Majstor Jugoslovenske fotografije od 1955, od 1970. predavača a od 1980. i redovnog profesora Fotografije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

"Pešaci", Foto Branislav Bane Đorđević

PIONIRSKI PUT

ROĐEN u Prištini 1916. a maturirao u Beogradu, Branibor Debeljković prvi foto-aparat kupuje u Beču 1935. a kao student farmacije učlanjuje se u foto-klub "Zagreb" 1936. da bi 1939. osnovao Klub foto-amatera Beograda, čiju aktivnost obnavlja po završetku rata. Kao prvi urednik časopisa "Fotografija" inicirao je učlanjivanje Jugoslavije u Evropsku federaciju za umetnost fotografije, inicira prvu međunarodnu izložbu umetničke fotografije, prvi je fotograf član ULUS, osnivač sekcije fotografa ULUPUS...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGRADA STEVAN TOTOROVIĆ ZA MIRJANA MILOVANOVIĆ: Na Pogledima 2024 pohvaljeni Veroljub Naumović, Danilo Paunović i Marija Aranđelović