VELIKAN DOSTOJAN DIVLJENJA: Stogodišnjica rođenja slikara i teoretičara Miodraga B. Protića (1922 - 2014) ujedinila tri institucije kulture

M. KRALj

29. 04. 2022. u 07:00

VEK od rođenja slikara, teoretičara, autora značajnih monografija i studija o modernoj umetnosti, jednog od osnivača i prvog upravnika muzeja na beogradskom Ušću - Miodraga B. Protića (1922 - 2014), zajednički će obeležiti tri institucije - njegov Muzej savremene umetnosti, "Zamak kulture" u Vrnjačkoj Banji i galerija "Rima".

ВЕЛИКАН ДОСТОЈАН ДИВЉЕЊА: Стогодишњица рођења сликара и теоретичара Миодрага Б. Протића (1922 - 2014) ујединила три институције културе

Protić sa Titom i Jovankom u MSU, Foto Arhiva MSU

Kao nosilac jubileja, MSUB će organizovati izložbu u Legatu Zorić - Čolaković (biće otvorena 20. oktobra, na dan kada je i Muzej otvoren 1965), kao i regionalni simpozijum o tri Protićeva najznačajnija doprinosa našoj kulturi - u likovnom stvaralaštvu, pisanju kritika i stvaranju i promovisanju i danas prisutnih muzejskih vrednosti u ovoj instituciji. Ovo je na jučerašnjoj konferenciji za medije otkrila sadašnja direktorka Marijana Kolarić.

- Već sledeće nedelje, 5. maja, u galeriji "Rima", biće otvorena izložba njegovih likovnih ostvarenja, čiji je autor profesor Jerko Denegri, a tokom jula, u centralnom galerijskom prostoru "Zamka kulture" biće realizovana postavka "U semantičkom ključu" sa izborom dela i dokumentarnim materijalom o ranom periodu rada i života autora, koji je bio nesumnjivo tesno povezan sa rodnom Vrnjačkom Banjom - dodala je Kolarićeva.

Prema rečima Aleksandra Milojevića, vlasnika "Rime", u njihovom beogradskom prostoru (u Pariskoj ulici), biće predstavljen izbor Protićevih dela nastalih između 1953. i 1964. Reč je o 11 slika velikog formata: četiri iz MSU, jedna iz zbirke muzeja u Zrenjaninu, dok su ostali radovi iz privatnih kolekcija.

- Kuriozitet će biti amblematski rad "Horizontalna kompozicija", poslednji put izložen javno 1982. na retrospektivi u MSU - kazao je Milojević.

- Biće predstavljeno i obilje dokumentarnog matrijala, među kojima je i original jednog njegovog veoma važnog teksta.

Na sam dan rođenja, 10. maja, biće upriličen razgovor sa profesorom Denegrijem.

- U digitalno doba u kom živimo, neophodno je da se pojavi jedan novi Miodrag Protić, kako bismo našu kulturu i umetnost vratili na mesto koje zaslužuje - zaključio je Milojević.

U Sali "Miodrag B. Protić", kustos MSU Svetlana Mitić, otkrila je da će postavka u Legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića imati tri segmenta, koja će oslikati ovu značajnu i slojevitu ličnost naše kulture:

- Želeli smo posebno da, u prva dva segmenta, skrenemo pažnju na period pre otvaranja Muzeja, kao i njegov istorijat i rad. To smo bazirali na materijalu našeg odeljenja za unutrašnju dokumentaciju. Među dokumentima su i brojna pisma direktorima značajnih svetskih institucija.

Slikar u svom ateljeu, Foto Arhiva MSU

Od stvari koje su karakterisale njegovo vođenje ovog jugoslovenski koncipiranog muzeja, Mitićeva je istakla izdavačku delatnost, značajne izložbe koje su rekapitulirale čitav razvoj umetnosti na ovim prostorima, ali i reafirmaciju međuratnih avangardnih pokreta...

Treći segment, kako je rekla, odnosiće se na Protića kao likovnog stvaraoca i biće predstavljen izborom iz zbirke MSU.

- Muzej čuva njegovih 65 dela i nijedno nije otkupljeno dok je bio upravnik, jer to nije dozvoljavao - zaključila je Mitićeva, dodajući da je većina poklonjena u legatu koji je ostavio MSU.

LEGAT U BANjI

IME "Zamku kulture", koji je 1968. Opština Vrnjačka Banja otkupila od naslednika porodice Belimarković, dao je sam Protić, čija će rana dela tu biti izložena na leto. Zavičaj se velikanu, prema rečima Saše Milenkovića, direktora tamošnjeg Kulturnog centra, već na neki način odužio otvaranjem biste, pre dve godine u banjskom parku, a u pripremi je, u saradnji sa Protićevom porodicom i legat, koji će biti trajno izložen u "Zamku". Inače, Miodrag B. Protić imao je i lične veze sa porodicom koja je izgradila ovu palatu, jer ga je Marsela Belimarković učila francuskom jeziku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna