JUBILEJ NAŠE KULTNE SERIJE "VIŠE OD IGRE": "Zavodljiva televizija" - Reditelj Zdravko Šotra

M. J. M.

29. 04. 2022. u 11:00

KAKVA je bila sudbina jedne od najlepših televizijskih serija, "Više od igre", koja je premijerno prikazana pre 45 godina, saznaćete u emisiji "Zavodljiva televizija - kreatori serija" (RTS 2, 21.45).

ЈУБИЛЕЈ НАШЕ КУЛТНЕ СЕРИЈЕ ВИШЕ ОД ИГРЕ: Заводљива телевизија - Редитељ Здравко Шотра

Autorka sa Zdravkom Šotrom, Foto RTS

Sagovornici urednice i scenaristkinje Lidije Božić su reditelj ove kultne serije Zdravko Šotra, sociolog Ratko Božović, istoričar Predrag Marković i profesor istorije filma na FDU, Aleksandar S. Janković.

Seriju je napisao veliki dramski pisac, urednik i profesor Slobodan Stojanović, a režirao tada mladi i perspektivni Šotra. Bila je to prva igrana serija Televizije Beograd u koloru. Devet epizoda o stanovnicima Gradine, u deceniji pred Drugi svetski rat, postalo je i mnogo više od toga - priča o našem društvu u malom, kultna serija i inspiracija za neke savremene TV serije.

Ljiljana Dragutinović i Petar Božović, Foto IMDb

Nastala je u zlatnom dobu Televizije Beograd, kada su snimljena kultna ostvarenja kao što su "Otpisani", "Grlom u jagode", "Obraz uz obraz" i "Pozorište u kući". Ipak, serija "Više od igre" nije glatko prošla na programskom savetu Televizije, jer joj je zamerano zapostavljanje komunističkih ideala u korist predratnog građanskog elementa. Više od godinu dana trajala je ova borba da se zadrži umetnički integritet serije, da bi tek 1977. godine dobila zeleno svetlo. Imala je brojne reprize i danas pleni svojom bogatom i slojevitom naracijom, kao i dodatnom, vremenom stečenom patinom.

Vrsna ekipa glumaca uspešno dočarava vreme od 1931. do 1941. godine i ambijent u maloj srpskoj varošici Gradini (snimano je u Ivanjici), gde postoje dva rivalska fudbalska kluba, Građanski i Radnički. Igraju Petar Božović, Ljiljana Dragutinović, Voja Brajović, Nikola Simić, Pavle Vuisić, Đuza Stojiljković, Slobodan Đurić, Zoran Radmilović, Vesna Malohodžić.

Trening sa Filipovićem i Šekularcem

Voja Brajović se, za ulogu fudbalera Becića, u filmu i seriji "Više od igre", pripremao na treninzima kraj "Marakane", na kojima su mu tada društvo pravila dvojica slavnih zvezdaša Zoran Filipović i Dragoslav Šekularac. Mada je Voja bio zaista dobar fudbaler, Zoran Filipović je ipak umeo bolje da (kao glumac) pogodi ugao gola iz slobodnog udarca sa 20 metara. Eto, zašto je Voja prepustio mesto pucača svome dubleru Zoranu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista