"GLEMBAJEVI" U POKRETU: Poznati zagrebački umetnik Leo Mujić pred večerašnje gostovanje baleta HNK u Narodnom pozorištu

M. Mirković

28. 04. 2022. u 13:00

POSLE gotovo dve decenije "zatišja", u četvrtak, 28. aprila (od 19.30), na Velikoj sceni Narodnog pozorišta zaigraće gosti iz Baleta Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba, i to sa predstavom "Gospoda Glembajevi" u koreografiji Lea Mujića.

ГЛЕМБАЈЕВИ У ПОКРЕТУ: Познати загребачки уметник Лео Мујић пред вечерашње гостовање балета ХНК у Народном позоришту

Foto hnk Zagreb

Najslavnije i najizvođenije dramsko delo Miroslava Krleže pre pet godina prvi put je oživelo i kroz - balet, na odabranu muziku Betovena i Rahmanjinova, u ovoj neoklasicističkoj predstavi o propasti jedne patricijske porodice, koju Mujić potpisuje i kao koreograf i reditelj i autor libreta.

- Onog trenutka kada je jedno delo izvedeno u mnogo navrata u svojoj originalnoj nameni postalo film, radio-drama, te ušlo u lektire i u temelj opšte kulture, bilo bi šteta da se ono ne "dogodi" i u ovom plesnom obliku - kaže Mujić, za "Novosti".

- "Glembajevi" su kolosalno delo hrvatske književnosti i kao takvo treba ga promovisati i glorifikovati, pokazujući da je ono toliko dobro napisano - da i čak kad mu se oduzme nadnaravna Krležina reč, ono ne gubi moć. Za balet je korišćena ne samo drama, nego i proza o Glembajevima, gde se nalaze detaljni opisi svih likova, i to obilje opisa njihove odeće, obuće, zanimanja, te gde su se sve sretali i na koje načine se preplitali, što je više nego inspirativno. Naravno, ne može se u jednoj predstavi prikazati sve napisano, treba pažljivo birati ne bi li se priča mogla pratiti a da predstava ne gubi svoj ritam.

Ne smemo zaboraviti da je to štivo koje je svetski napisano, ali ipak ima i konotaciju lokaliteta. Krleža je majstorski vremenski, geografski, istorijski plasirao delo u period pred sam raspad ogromnog Austrougarskog carstva. Propast jedne patricijske familije neposredno pred početak opšteg najgoreg užasa koji može zadesiti društvo - a to je rat. Kako tužno i aktuelno...

Mujić veli da teme bira sa jasnim pitanjem zašto je neko delo postalo klasikom i šta ga je održalo i dalo mu epitet bezvremenosti.

- Odatle ti veliki narativni naslovi koje obrađujem pored drugih apstraktnih kraćih formi kojima se takođe bavim - kaže umetnik koji je u balet pretočio i Cesarićevu poeziju, i "Anu Karenjinu", te "Gordost i predrasude", koji je premijerno izveden pre više od godinu dana i otvara plesni deo dubrovačkog letnjeg festivala ove godine.

Foto hnk Zagreb

Glembajeve čita kroz emocije, zanimaju ga odnosi među likovima, karakteri, njihovi fetiši, sistem vrednosti, sukob oca i sina, zavisnost o majci i opčinjenost maćehom, a smatra da upravo to balet sjajno prenosi. Mujića nazivaju "velikim majstorom grupne plesne kombinatorike", a on ističe da u svojim narativnim baletima uvek angažuje igrače raznih generacija, jer "postoje uloge za koje je neophodno iskustvo".

- Bez klasičnog repertoara nacionalnih kuća nema ni neoklasične nadogradnje - smatra Mujić.

Foto hnk Zagreb

- Predstave su sa sve bržom dramaturgijom, težim koracima, tako da bez jake baze nema ni mogućnosti napretka. Jedini put do slobode je kroz disciplinu, ne obrnuto, a ništa jednom plesačkom telu ne daje disciplinu bolje nego klasika. Upravo to pokušavam i ja, ispoštovati klasicizam, a ubrzati dramaturški ritam predstave.

Leo Mujić, Foto hnk Rijeka

Akcenat na kreaciji

BEOGRADSKI balet Mujić poznaje donekle, "sve manje i manje, jer vreme ide i ljudi se menjaju", a misli da je ono što čini uspešnu produkciju - spajanje repertoarske i kadrovske politike.

- Balet HNK je internacionalna trupa sa jasnom repertoarskom politikom rešenom dve godine unapred, svake sezone su tri premijere (po jedna iz klasičnog repertoara, moderna i neoklasična), a svake druge još po jedna u saradnji sa muzičkim bijenalom - kaže o zagrebačkom Baletu.

- Trenutna direkcija akcenat stavlja na kreaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati