GOSPOĐICA FILMA: Sećanje na glumicu Snežanu Nikšić (1943-2022) u Jugoslovenskoj kinoteci

M. MIRKOVIĆ

21. 04. 2022. u 22:33

O GOSPOĐICI jugoslovenskog filma, najlepšoj plavuši sa velikog platna, koja je odbijala da na tom platnu bude samo lepa plavuša, Snežani Nikšić, govorili su u četvrtak u Jugoslovenskoj kinoteci, sa mnogo emocija, njeni saradnici i prijatelji - Rade Šerbedžija, Goran Marković, Želimir Žilnik, ali i Miona Deler Babić, pijanistkinja i kantautorka, ćerka nedavno preminule glumice i režisera Vuka Babića.

ГОСПОЂИЦА ФИЛМА: Сећање на глумицу Снежану Никшић (1943-2022) у Југословенској кинотеци

Foto M. Anđela

Marković se setio Snežaninog sasvim posebnog smisla za humor i velikog dostojanstva, a Šerbedžija je podsetio na film "Na papirnatim avionima" u kom je njeno gospodstveno lice zasijalo punom lepotom:

- Bila je gospođica filma, kada se pojavila na platnu sve je zasenila. Gotovo da joj je ta njena savršena lepota odmagala, valjda su je zbog toga i mnogi jugoslovenski filmovi, ratnih i seoskih tematika, zaobilazili u velikim krugovima. Ali, ona nije bila nesrećna zbog toga. Kao da joj je odgovarala ta posebna i na neki način povlašćena pozicija. Osim toga, više ju je zanimao teatar. Volela je Snežana i film, ali je više, čini se, volela život.

Rade Šerbedžija / Foto M. Anđela

Želimir Žilnik, koji je bio veliki prijatelj sa Snežanom i njenim prvim suprugom Vukom Babićem, prisetio se projekata koji ne bi bili snimljeni bez Snežanine hrabrosti i promišljenosti, posebnosti i lepote:

- A kada sam 1969. dobio ponudu da snimam "Rane radove" u čijem je fokusu bila uloga mlade žene, poslao sam joj tekst na čitanje. Pozvala me je i rekla da izbacim makar polovinu obnaženih scena, koje su po njenom mišljenju prelazile u voajerizam i nisu imale umetničko opravdanje. To je bila Snežana, koja je u svakom trenutku pazila da ne sklizne u banalnost i špekulantstvo.

Miona je, ipak, otkrila da je njen otac Vuk, čuvši da bi u "Ranim radovima" glumica trebalo da se skida gola, presekao rečima "Ne dolazi u obzir!", ali i da je komemoracija u Kinoteci prvo njeno javno predstavljanje kao Snežanine ćerke, kao i da dan-danas u Milanu, gde živi godinama, čuva mantil koji je majka nosila u filmu "Gravitacija" u kojem je igrala sa Šerbedžijom.

Želimir Žilnik / Foto M. Anđela

- Htela sam da kažem nešto o njenom dostojanstvu, strogosti i ozbiljnosti kojima se vodila i u privatnom životu i u poslu - ispričala je Miona. - Ljubiša Ristić spasavao je predstavu koja se bavila Karlom Marksom, moja mama i njen suprug Ljuba Tadić su uskočili da je spasu. Ljuba je govorio "kobasice" teksta iz "Kapitala", a kako bi zastao malena ja, koju su izbacivali iz sobe, bih mu kroz vrata stalno dobacivala nastavak teksta. Ljuba je onda pitao: "Da li je Marks imao decu?", mama mu je odgovorila da jeste, a Ljuba je presudio: "Dete mora da igra!" Snežana je bila protiv, nije želela da se njeno dete bavi ikakvim javnim poslom, ali je Ljuba kao majstor svih ubeđivačkih i manipulativnih tehnika primenio svoje umeće i ja sam zaigrala u predstavi, koju smo igrali tri godine širom Jugoslavije.

Snežanina ćerka prisetila se i u četvrtak više puta pomenutog pozorišta "Magaza" u dvorištu u Knez Mihailovoj, koje su osnovali s početka osamdesetih Snežana i Ljuba Tadić, radeći sve poslove, od glumačkih preko sekretarskih i fizičkih, a trajalo je desetak godina.

Miona Deler Babić / Foto M. Anđela

- Možda to nije primereno reći u ovom hramu filma i ovakvom okruženju, ali mama je sebe uvek doživljavala kao pozorišnu glumicu, a na filmu koji nikad nije do kraja zavolela je završila zbog svoje fotogeničnosti i lepote. Nije želela da bude tipizirana lepotica, patila je zbog nedostatka karakternih uloga, a nikada nije prežalila što se nije vratila u okvire zvaničnog pozorišta. Patila je do kraja, ali na vrlo dostojanstven način, zbog sveta kakav je postao po gašenju pozorišta "Magaza", nije se uklapala ni moralno ni profesionalno niti je želela da se u takav svet uklopi.

CIKLUS U KINOTECI

NAKON komemoracije prikazana je digitalizovana verzija filma "Majstori, majstori" Gorana Markovića, u kom Snežana tumači rolu nastavnice Gordane. To je prvi iz ciklusa filmova ove umetnice, koji je na programu Jugoslovenske kinoteke tokom maja.

Na velikom platnu Snežana je debitovala 1965. godine u ostvarenju "Inspektor" Mila Đukanovića, a igrala je i u filmovima "Sretni umiru dvaput", "Pre rata", "Na papirnatim avionima", "Priča koje nema", "Pozdravi Mariju".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna